U 2020. godini poreski obveznici su dali milione za finansiranje dva kluba za mali fudbal, Kalča i Winter sport. U izveštaju na APR-u postoje samo ukupni iznosi za finansije javnog porekla tj budžetska sredstva sa raznih nivoa vlasti kao i donacija. Takođe se vidi da nije bilo nikakvih prihoda od članarina. Ujedno se na tabeli vidi da dva ista kluba zauzimaju skoro zadnja dva mesta u trenutku pisanja teksta.

Tabela prve lige i uspeh niških klubova Kalča i Winter sport

Pa je tako klub Kalča koje je predzadnji na tabeli sa jednom pobedom u ligi, dobio preko 5 miliona u 2020. godini, dok je Winter sport dobio oko 650.000 dinara. Podaci su izmenjeni u tekstu po dobijanju demanta iz kluba Winter sport.

Po informacijama iz krugova bliskim sportu, što se delimično vidi i iz izveštaja finansija, nema uplaćivanje članarine u toj godini, dok su igrači mahom kupljeni sa strane, kao i da ne postoji sistem treninga sa mlađim uzrastima.

Igrači im dođu pred vikend u grad, odrade jedan trening i utakmicu, uzmu honorare i odu nazad u svoje gradove, a klub je na dnu tabele… pojašnjavaju naši izvori.

Postavlja se pitanje gde je tu “javni interes” kojim se pravdaju ovakva davanja klubovima koji nisu doprineli razvoju sporta u Nišu?

Po objavljivanju izveštaja za 2021. godinu, ispratićemo sve milionske klubove koji su navodni interes stručnjaka koji uspešno sahranjuju sport u Nišu zadnjih 20 godina.


Po objavljivanju teksta, redakcija je dobila najnovije rezultate kola koje se odigralo, pa prenosimo nove loše rezultate: Zbog teksta o malom fudbalu, redakciju su kontaktirali iz kluba Winter sport. Dostavili su redakciji  ugovor sa gradom na 639.000 dinara, dok su dostavili i tabele za 2020. godinu u trenutku dodele sredstava na konkursu. Winter sport je uspeo po rečima odgovorinih u klubu, da samo uz pomoć donacija van grada uspe da ostane u sistemu takmičenja, dok ostaje nejasno kako je klub Kalča i pored jako lošeg kotiranja na tabeli u odnosu na Winter sport da dobije višestruko veće iznose direktno od para svih građana Niša.

Redakcija je imala i uvid u međusobne utakmice na kojima je uspešniji bio Winter sport, kao i u rezultate kluba Kalča u zadnje 3 godine. Postoji velika nesrazmera u rezultatima na tabeli i u iznosima koje ovaj klub dobija od grada, pritom zadržavši status “organizacije od posebnog značaja”

Tekst je promenjen posle detaljnije analize i dobijanja obimne dokumentacije koju je klub Winter sport dostavio samoinicijativno redakciji.

Author