Povodom prijava Niške Inicijative i kancelarije IPA o nepravilnostima tokom realizacije projekta prekogranične saradnje u Opštini Niška Banja, Upravi kriminalističke policije naloženo je da ispita navode iz ovih prijava i prikupi potrebna obaveštenja.

Prema podacima koje smo dobili, Upravi kriminalističke policije 13. novembra prošle godine podnet je prvi Zahtev od strane Višeg javnog tužilaštva da ispitaju navode iz krivične prijave koju je podneo odbornik Srđan Nonić.

Početkom decembra iz Ministartva finansija, koje u svom resoru ima odsek koji se bavi ispitivanjem tokova novca u evropskim projektima, stigao je novi dopis, koji je ovog puta Odeljenju za borbu protiv korupcije kriminalističke policije prosleđen uz urgenciju.

Ipak, kako saznajemo, odeljenje za borbu protiv korupcije UKP-a još uvek nije sastavilo konačan izveštaj, tako da se u ovom trenutku ni protiv koga od odgovornih lica u Opštini Niška Banja ne vodi istraga, niti je bilo ko saslušavan.

Džip plaćen skoro tri puta više od tržišne cene

Podsećamo, opština Niška Banja kupila je početkom 2018. godine u okviru projekta IPA prekogranične saradnje vozilo VW Amarok 4×4 za iznos od oko 100 000 evra i dodatnu opremu za vozilo za oko 14 000 €.

Kroz dokumente ove opštine u koje smo imali uvid videli smo da je u toku 2019. kupljena dodatna oprema za VW Amarok za oko 66 000 evra.

Niška inicijativa je uočila nepravilnost u visini novca koji je izdvojen za ovo vozilo jer se ono u slobodnoj prodaji može naći za najviše 40 000 evra i posle kraćeg istraživanja došla do podataka zbog kojih je podnela krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Nišu.

Nakon toga otkrili smo i da se skupoceni džip u Niškoj Banji uopšte ne koristi za bilo kakve nepristupačne terene ili vanredne situacije već za igru “mis mokre majice” pre sportskog turnira u Jelašnica.

Ubrzo posle toga, usled dopisa koji smo prosledili IPA fonderima, dobili smo dopis da su se i oni obratili organima Republike Srbije povodom ovog slučaja.

Amarok
Dostupne cene VW Amaroka na internetu; foto: printscreen

Gotovo 4 meseca nakon objave priče o kupovini džipa od 100 000 evra novcem građana u Niškoj Banji, Više javno tužilaštvo se izjasnilo da nije pokrenulo istragu jer Odeljenje za borbu protiv korupcije još uvek ispituje ceo slučaj i nije dostavilo Tužilaštvu izveštaj o ovom slučaju.

U Opštini Niška Banja nisu bili preterano zainteresovani za saradnju u vidu dostavljanja dokumentacije, ali smo nakon izvesnog vremena uspeli da prikupimo sve poznate detalje o ovoj “interesantnoj” kupovini.

Tokom četiri meseca koliko je ova priča poznata javnosti, ni predsednik opštine Niška Banja, Dejan Jovanović niti bilo ko drugi nije demantovao da je sam džip i oprema plaćena zajedno 180 000 evra, već su pokušavali da manipulišu građanima pričama o “protivpožarnom vozilu”.

Kao što smo prethodno i najavljivali, Niška inicijativa nastaviće da prati ishod ovog slučaja u kome ostaje da nadležni organi utvrde da li džip od 30 i kusur hiljada eura zaista košta 100 000 eura.

Author