Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije mere za sprečavanje širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a da se vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova.

Svim građanim Republike Srbije, kao i inostranim državljanima koji poseduju boravišnu dozvolu, a koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, obavezna mera samoizolacije u kućnim uslovima biće produžena sa 14 na 28 dana.

Kako pojašnjavaju iz Vlade, ovo znači da će svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, ona automatski biti produženo za još dve nedelje.

Nove mere suzbijanja epidemije znače i produženje trajanja zabrane kretanja koja je do sada bila u periodu od 17-05 časova svim danima.

Izmena je napravljena tako da od sada sva lica koja nisu starija od 65 godina u toku vikenda (subota i nedelja) građani neće smeti da napuštaju svoje domove nakon 15h.

Građanima starosnog doba preko 65 biće i u narednom periodu dozvoljeno da iz kuće izađu samo nedeljom u periodu od 03 do 08 časova ujutru, radi kupovine namirnica.

Vlada Republike Srbije prihvatila je mišljenje struke i donela odluku o povlačenju dozvole za šetnju kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

Poslednja preporuka koju je Vlada donela na današnjoj sednici je da se, obzirom na to da se Srbija nalazi u jeku epidemije, sve pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru zatvore do daljeg.