Garaža

Nova, moderna nadzemna garaža na Sinđelićevom trgu, koja će doneti novih 40 parking mesta u prebukiranom centru Niša zvanično je otvorena pre svega četiri dana.

Tada se među svim gradskim funkcionerima i režimskim medijima kao “uljez” našao odbornik Niške inicijative, Srđan Nonić, koji je najpre snimio stanje u kome se nalazi nadzemni deo garaže a kasnije pokušao da postavi neko pitanje Gradonačelniku i direktoru Parking servisa.

Danas, svega četiri dana nakon velikog otvaranja, Nonić se po prijavi građana koji su tvrdili da garaža prokišnjava ponovo našao na “mestu zločina” i snimio realno stanje ove investicije vredne 40 miliona dinara.

Direktor Parking servisa, Dejan Dimitrijević izjavio je na otvaranju same garaže kako zbog hladnog vremena nije odrađena izolacija i naglasio da će ona biti naknadno urađena.

Na pitanje koje mu je postavljeno zbog čega je sloj asfalta po kome se kreću vozila krpljen i “sklepan kao da su se deca igrala”, on je objasnio da to tako treba jer je u pitanju montažna konstrukcija.

Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), Danijel Dašić, inače primarno građevinski inženjer objasnio je ono čega smo se i plašili:

Ako se bilo kakva izolacija stavlja na konstrukciju, naravno da se stavlja ispod asfalta, a sada nema više popravke u tom smislu. Asfalt zbog tehnologije ugradnje treba da bude posebnog sastava, pa zbog procenta bitumena, ako je sve urađeno kako treba, sam završni sloj služi kao hidroizolator, ako nema izolacije ispod njega.

On kaže kako priča o tome da se čeka bolje vreme za hidroizolaciju ne pije vodu i dodaje kako ga ne bi začudio izgovor da je Korona virus kriv za nedostatak izolacije.

Dašić pojašnjava da je pri asfaltiranju neophodno da temperatura bude viša od one na kojoj se radi izolacija, tako da priča oko hladnog vremena kao razloga za izostanak hidroizolacije jednostavno ne stoji.

Na snimku se vidi da kiša na donjem spratu pada isto kao da smo na otvorenom, prostor je pun bara, prokišnjava sa svih strana…

Takođe se vidi da sami spojevi koji su urađeni nisu od kvalitetnog materijala a neki su već počeli da se raspadaju, najverovatnije zbog nekvalitetnog načina gradnje.

Obzirom da je garaža sa 40 novih parking mesta plaćena 40 miliona od njihovh para, pitamo građane – da li ovo vama izgleda normalno i dobro urađeno?

Žalosno je koliko je u svim sferama društva i grada prisutna hiperprodukcija ispred kvaliteta, a u tome prednjači izgradnja novih i reparacija starih puteva, stambenih objekata, garaža..

Ne zaboravite da “nagradite” sve ove laži, neispunjena obećanja i rasipanje vašim novcem uskoro kada bude došao trenutak da zaokružite broj na listiću..

A njima ništa drugo osim “Hvala vam što postojite”…

Tekst i reportaža su urađeni posle poziva i pisanja građana Niškoj inicijativi.

Hvala vam.

Ohrabrujemo i sve ostale građane da nam pišu i šalju slike, klippove informacije oko problema u gradu.

Author