Pčelica

Na snimljenom materijalu koji vam prenosimo, usled nedostatka pravih vesti o uspesima grada i institucija izmislili su pohvalu za pozitivan primer “Energetski efikasan grad”.

Energetski efikasan grad koji se guši u dimu, smogu i nalazi se u samom vrhu na svetskim crnim listama zagađenja, ne može da bude primer ničeg dobrog.

Oni idu dalje, pa još više obmanjuju uzimajući za primer velikog uspeha i napretka ili nepostojeće parametre ili sitne prepravke koje uvode u neke institucije.

Kao veliki uspeh  navedeno je stavljnje solarnih panela na kuhinju Predškolsle ustanove Pčelica kao i navodnu efikasnost rada Toplane.

Pčelica je ugradila solarne kolektore na svoje postrojenje gde im je centralna kuhinja, što je za svaku pohvalu. Ali stvarno!

Međutim, spominjati takav uspeh u gradu od 250 000 ljudi, gde se ništa drugo nije uradilo, više je nego smešno.

Kada bi neko ko nije iz Niša, ili ga ne obilazi stalno i ne sagledava sve realno, a nažalost starija populacija je takva iz realnih razloga, poslušao sve ove pohvale, mogao bi da pomisli kako “nezadrživo srljamo u progres”.

Toplana je i pored jako diskutabilnog poslovanja, što su utvrdile mnoge institucije poput Državne revizorske inistutcije, i na šta su ukazivale mnoge organizacije civilnog društva, ovde navedena kao primer dobre prakse.

Onda je Energetski menadžer grada Niša (da, i ta funkcija postoji!) obećao subvencije za energetsku efikasnost u objektima kolektivnog stanovanja.

Čekamo da vidimo šta će da urade u ovoj godini, nećemo da zaboravimo.

Naravno obećanje je nejasno i uopšteno, a deluje pomalo kao prazna fraza, na iznenađenje svih, jer tako puno se uradilo.

Eto, posle obnove tolikog broja fasada na koje nismo zaboravili, sledi nam i borba za energetsku efikasnost.

I naravno, nastavlja se fabrikovanje vesti uspeha i raznih skupova koji ne vode nigde niti služe za nešto drugo sem laganja i obmanjivanja građana.

Hej, mi pamtimo, nećemo da zaboravimo… Hvala vam što postojite!

Author