Slaviša Lekić

Niški mediji i NUNS, ali ni bilo koja organizacija civilnog društva sem Odbora za ljudska prava u Nišu, niti su pozvali niti objavili da se desio napad u centru grada u sred bela dana.

Nema veze što se radi o meni i o temi koja je interesantna u novinarskom smislu, što se radi o mogućoj zloupotrebi javnog sektora na više nivoa. Nema veze ni što su svi sve to znali već, ali su svi ćutali, jer je tako lakše.

Evo, neka se ovo desilo nekom običnom građaninu, da ga je neko napao iz nekog razloga i da je bežao skoro 5 minuta i da ga je neko napao po ulasku u zgradu policije.

Mediji bi pisali one naslove “brutalna potera i teške pretnje ” ili “šta se sve dešava u centru grada u toku dana” a može i “šokantno- snimak progona i nasilja nad građaninom”.

mediji
Niški mediji – foto ilustracija

Veliko hvala kolegama iz medija Nova i N1, kao i dopisnica Danasa, dopisnica portala Direktno, još nekolicini kolega (znaju oni ko su jako dobro) koji su zvali, pitali, pisali o tome. Hvala Odboru za ljudska prava jer su zvali da pitaju sve šta treba. Hvala advokatima koji su zvali i mom dobrom advokatu koji mudro radi, daje savete i smiruje frke. Hvala i nekolicini opozicionara koji su zvali i ponudili šta god treba. Od njih sam i očekivao ponudu za pomoć, jer jednostavno ih znam.

Predrag Blagojević sa kojim se dugo i dobro poznajem, uspeo je iz Kanade da me kontaktira i raspita se, pita kako sam i dali mi treba nešto. Peđa je bio pokretač i udarna igla jednog lokalnog medija, čijeg imena ne mogu više da se setim, izbledelo mi je sećanje iz nekog razloga, pisao za neke vesti,  ali se sećam samo Peđe. Hvala Peđa, uživaj tamo gde si, zavidim ti.

Predrag Blagojević
Niški mediji i čuđenje Predraga Blagojevića

Obavestio sam NUNS čiji sam član, obavestio sam još neke organizacije sa kojima sarađujem, i evo kucam više dana posle svega lični stav.

NUNS
NUNS obavešten, nije reagovao

I razumem skroz sve to. Razumem lokalne medije da me ne smatraju novinarom, jer je to sve sektaški mentalitet koji se ne razlikuje po modusu operandi od SNS-ovskog lošeg saborstva, ili one koji me mrze jer znam koliko uzimaju i od koga kao i način na koji se bave novinarstvom. Razumem i sve druge pomenute, jer lova je bitna i uski krug prijatelja, kaki principi, opšti interes i tako to Bajo moj, to ti je samo kad rokamo fondove kod raznih fondera.

Naravno, ne pišem da bi se žalio, ne. Iskreno meni je super što je sve izašlo na površinu ovako. To je uvek dobro.

Pišem da javnost zna, da slučajno ne pomisli da su lekari sujetne osobe, jer ko to misli, nije upoznao novinare. Pišem da kažem kako to izgleda unutar novinarstva.

I da, znamo da vlasti lažu kako zinu, da varaju, falsifikuju, kradu, krše zakone. Sve to znamo i svi ćutimo i gledamo partikularne lične interese, neki pljuju po mrežama i vređaju samo. A šta mi radimo? Glumatamo i foliramo?

Zato će večito da vladaju, jer mi smo problem, oni su posledica a mi smo uzrok.

Slaviša Lekić

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.