Trg

Niška Banja kao jedna od najmanje razvijenih opštine u Srbiji, svake godine izdvaja milione za razne promocije i produkcije vezano za njen turistički potencijal i reklamu. iako činjenice govore da Banja nema nijedan nov (iole ozbiljan) smeštajni kapacitet godinama unazad, reklamira se uvek preko istih poznatih medija i produkcija. Neko bi pomislio da banja treba da daje milione za druge stvari, ali taj bi se prevario, jer su mediji najbitniji.

Niška Banja takođe plaća i standardne novogišnje i praznične čestitke, video produkcije kao i održavanje sajta za koji na godišnjem novou izdvaja 432.000 dinara. Sajt opštine Niška Banja loše je optimizovan na upotrebu preko mobilnog telefona, što vrlo jednostavnim uvidom u sajt može da se ustanovi pregledom “menija”, koji je nepregledan i različit u odnosu na “desktop verziju”.

Niška banja i mediji
Niška Banja posebno obraća pažnju na medijsku sliku

Evo i konkretnih podataka oko plaćanja medija i produkcija u 2023. godini, gde je najveći dobitnik sredstava City marketing centar (vlasnik Niških vesti), koji radi i usluge održavanja sajta i izradu dokumentarnog filma o Banji za koji je pored 432.000 dinara za održavanje “Web prezentacije” dobio 1.18 miliona dinara za izradu ovog filma.

Sam film nismo našli na sajtu opštine, ili nismo uspeli da ga nađemo. Postavili smo novinarsko pitanje Oliveru Paunoviću vlasniku City marketing centra, koji nam je pojasnio da je film u postprodukciji i da se očekuje aprila ili maja meseca da bude premijera.

Pored City marketing centra, novac je dobio i portal nekada bivše urednice Niških vesti ispred pravnog lica “UNO media”, koji je za sada već dobro poznate čestitke za novu godinu i Božić dobio 30.000 dinara. Tu se naravno nalazi i RTV Bum 018 od Nikole Panića, koji je inkasirao 30.000 dinara isto za čestitke.

Panić u sudu
Panić (RTV Bum 018) redovni dobitnik gde god se deli novac za medije

Udruženje gražana IN info je dobio 180.000 dinara za objavljivanje vesti na njihovom portalu. Za celu 2023. godinu pod pretragom “Niška banja” našli smo celih 10 tekstova. Nismo uspeli da nađemo pod ovim imenom o kom pravnom licu se radi.

Mateli media je dobio 296.000 dinara za “jačanje kapaciteta turističkih potencijala Niške Banje i njihovoj prepoznatljivosti i vidljivosti” u 2023. godini.

Medijska mreža Beograd je radila oglašavanje konkursa za popunjavanje mesta načelnika opštinske uprave u Niškoj Banji.

Narodne Novine, koje su profesionalac za čestitke za sve praznike zajedno sa Belami televizijom, dobile su za dan državnosti 117.600 i isto toliko za uskršnju čestitku. Niška Tv posle dužćeg vremena je dobila ukupno 40.000 za božićnu i novogodišnju čestitku.

Niške tužne Bum vesti
Najveća medijska realnost grada Niša i opština plaćena milionima svih građana

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.