Nikola Panić SNS Niš

Nikola Panić je odlukom Osnovnog suda na današnjem glavnom pretresu povodom optužnice za “Ugrožavanje sigurnosti”, nepravnosnažno osuđen na kaznu zatvora od 6 mesecu, uslovno dve godine.

Nikola Panić je osuđen jer je 13. januara.2023. godine napao i jurio, vređao i udario po ruci pri snimanju urednika medija Niške Inicijativa, Srđana Nonića. Panić ima pravo žalbe na ovu presudu višoj sudskoj instanci.

Suđenje Paniću je posledica napada koji je zabeležen i snimkom, koji je završen u policijskoj upravi posle skoro 5 minuta potere, udaraca i psovki u centru Niša.

Panić i optužni predlog
Optužni predlog koji je Osnovni sud usvojio

Povodom ovog napada nijedan nezavisni niti prorežimski medij u Nišu nije objavio vest i tekst o ovom događaju. Novinarska udruženja su reagovala sa zakašnjenjem, dok je u ovom slučaju samo i jedino Stalna radna grupa za bezbednost novinara i Osnovno tužilaštvo uradilo sve po “protokolu” napada na novinare, tj Tužilaštvo je saslušalo učesnike događaja u roku od 48 sati. Optužni akt je čekao više od 7 meseci, ali je na kraju podnet po članu 138. Krivičnog zakonika RS.

Nikola Panić je radnik Gradske uprave grada Niša i urednik provladinog “Portala 018”, dok njegovo medijsko udruženje na godišnjem nivou inkasira preko 7 miliona dinara od raznih ugovora. Podaci koje imamo kao redakcija govore da je “Portal 018” redovno na spisku medija koje finansira javni sektor u Nišu, ali i ne samo u Nišu već i u opštinama i gradovima u blizini Niša.

Trenutno se Panić na osnovu dopisa Višeg tužilaštva sumnjiči da je falsifikovao dokument o sopstvenom radnom vremenu, zbog čega je Osnovnom tužilaštvu podneta krivična prijava od strane  istog Višeg tužilaštva. Ovo je bio i raztlog zbog čega se napda desio, jer je zatečen u radno vreme u kazinu u centru grada. Odmah posle incidenta je usledila serija falsifikovanja dokumentacije koje je na kraju rezultirala i krivičnom prijavom. detalje o ovom slučaju pročitajte u ovom tekstu.

Sudski i istražni proces su pomno pratili iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara kao i pravni tim NUNS-a.

Author