Spomen park Bubanj

Danas se obeležava dan oslobođenja od nemačke okupacije.

Danas, u vreme kada institucije ne rade ništa povodom eskalacije desničarskih i naci pokreta u istom tom gradu. U gradu koji je dao previše žrtava, previše pretrpeo…

Sve jeste tužno, ali je još tužnije da se cela naci situacija i bodenje nožem studenta Uroša, kao incident sa Naci pokretom u toku prve antifašističke šetnje nisu provukli kroz naš sistem..

Pored činjenice da je protiv Uroša, studenta koji je izboden nožem podignuta optužnica „za svaki slučaj“, momke koje smo snimili na keju koji su nas pozdravili sa naci dignutom rukom i povicima „živeo Nedić, živeo Ljotić, Srbija Srbima“ i možda još nešto u tom stilu, po mišljenju Tužioca goniće prekršajno a ne krivično.

Nedavno sam u prostorijama PU Medijana saslušan povodom pomenutog događaja na Keju tokom antifašističke šetnje, gde mi je rečeno da nema nikakvih zahteva niti postupaka povodom pretnji koje sam dobio putem društvenih mreža, već da samo istražuju ove nacističke pozdrave.

Prošlo je skoro pet meseci od tada, meseci tokom kojih sam se dva puta obraćao tužilaštvu pismeno, ali na moja pitanja i zahteve i dalje nema nikakvog odgovora ni pomaka.

Iako je bio lak posao da se nađu svi ti momci i cela grupa, iako je isti taj koji je napao Uroša i izbo ga nožem od ranije poznat policiji jer je isto to već radio, Tužilac će verovatno da kazni momka iz Vranja sa snimka sa nekoliko „’iljada dinara“ i da mu poželi da bude pristojan na dalje i kaže „no no“.

Bakice i dekice na pijaci se kažnjavaju za prodaju nekoliko jaja i svežnja Majčine dušice sa tolikom kaznom.

Živelo oslobođenje od nemačke okupacije i nacizma…

Još stoje kukasti krstovi po keju, nismo uspeli sve da ih skinemo onomad…

Nacisti haraju a tužilaštvo se češka…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.