Srdjan Nonic

U neko neodređeno zadnje vreme, puno njih me je pitalo sve i svašta vezano za Grad, politiku; zvali, predlagali, hvalili i kritikovali, jadali se. Naravno da su svi primeri koje sam naveo dobrodošli. Ali kao što sam do sada pričao i pisao, pisaću i sada sa osvrtom na „nas“, a ne na „njih“.

„Facebook kohones“ je sindrom dizanja bune po fejsbuci, dok u realnom životu samo jedan vrlo mali procenat bi hteo bilo šta i da uradi. Neko bi pitao za procenat, ali se plašim da pričamo o promilima…

U mnogo slučajeva priče sa ljudima, osobe kojima sam uzvraćao pitanja tretirao sam kao fokus grupu. Pitanja su mahom bila izazovnog tipa „hoćeš li hipotetički da budeš Odbornik u gradu ili Opštini kada bi sutra bili izbori“?

Odgovori su u skoro svim slučajevima uniformisani u nekoliko primera:

Nije to za mene, nisam ja za to, ne mogu zbog posla, i ja sam apolitičan, ili varijacije tih odgovora u nekoliko reči.

Neću da ulazim u moje odgovore njima. Očigledno je da ništa ne može da promeni činjenicu da smo kukavice u globalu, i da čekamo da nas strefi sudbina, glumivši objekat i sopstvenoj životnoj priči.

Puno puta su i drugi kritikovali a i ja sam bio samokrikičan prema Niškoj Inicijativi, našem radu, mom radu, propustima, poentiranjima i sl. Skoro svaka kritika je mogla da se iskoristi za dalje unapređenje svega što radimo. Posle svih razmišljanja i samokritika, shvatio sam da biti dovoljno drzak i istupiti u javnost, boriti se otvoreno protiv najgoreg režima u istoriji parlamentarizma u Srbiji, jeste na prvom mestu privilegija drskih, ne odabranih.

Nisu „oni“ krivi, mi smo.

Mi znamo da napišemo pametan komentar na društvenoj mreži, da pričamo poznate priče o demokratiji i nepravdi, korupciji, milionima, propustima, propaloj kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu i medijima, ali svi inače ćutimo kao ribice.

Zamisli sad da svi iz vladajuće strukture nestanu kao da je Thanos pucnuo prstima. Sva ta mesta i ako ih dobijemo bez borbe, treba neko da popuni. A ko?

Neće da se bave politikom, a ne valja im skoro sve i sva kritika koju imaju je apsolutno politička, ni malo različita od govora šačice opozicionara u Nišu.

Apolitičan si, ne valja ti ovo-ono, a drobiš politiku na svakom koraku vezano za sve teme u društvu dok sa druge strane nećeš ništa da uradiš da pomogneš u rešavanju tih problema, makar to bilo da zadnjicu pomeriš na sat vremena da bilo šta pomogneš, čuješ, poneseš, doneseš, pričaš… Ti onda ne zaslužuješ bolje.

Svako ko kritikuje Banane, Guske, Desetke, Bulidže i Teletabise je u pravu, jer smo videli proizvode njihovog rada. Svako ko hoće samo da kritkuje i da ne mrdne prstom, jer nije to njegova borba, nek zauvek zaćuti.

Od stambene zajednice, Opštine, Grada i Države, svi se češkaju iza uveta, niko neće ni da počisti, pokosi, zasadi drvo, zauzme stav, da konstruktivan predlog ili ne daj bože pobuni se…

A kako mislite da se promeni nešto?

Thanos, a?

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.