Kabinet gradonačelnika

Na samo tri zadnje sednice Gradskog Veća, možemo primetiti jako loše i za građane poražavajuće odluke.

Posle malo ranije odluke o Javno-privatnom partnerstvu vezano za toplovodnu mrežu JKP Toplana, imamo odluku o Javno privatnom partnerstvu u prevozu, dok sada imamo odluku o Javnoj rasveti.

Jedna po jedna nadležnost, zaduženje i povereni posao polako prelaze u ruke privatnog sektora, ali očigledno u „SNS dil fazonu“. Davaćemo novac svih građana povezanim firmama i licima bliskim vlasti, radiće ono za šta već plaćamo određene delove javnog sektora, dok je pitanje kakva će usluga biti i koliko će nas to na kraju sve koštati.

To je testament našeg stava da imamo „polu-mrtvu gradsku upravu i nesposoban javni sektor“ u finansijskom, organizacionom i kadrovskom smislu.

Zašto ne date celu gradsku upravu pod javno privatno partnerstvo? Lošije od ovog sada niko ne može da radi a ni više da košta.

Povrh svega, JKP Medijana i pored izvanrednih uspeha i hvalospeva Gradonačelnika i njegovih Direktora, zadužuje se za tekuću likvidnost za tričavih 40 miliona dinara. Nije to prvi put da se neko JKP ili ustanova zadužuje za tekuću likvidnost.

Očigledno je iz ovih nekoliko primera da JKP Toplana, JKP Medijana, Direkcija za javni prevoz i JKP Parking servis, sem partijskih zadataka, nameštanja tendera, sumnjivih odluka, ne znaju baš dobro da rade posao iz svog delokruga.

Direkcija ne vrši prevoz jer „nemaju kapaciteta za to“ (reči iz odluke o JPP vezano za prevoz), Toplana nema sredstava za obnovu mreže (da ne plaća Objedinjenoj naplati imala bi), Parking servis samo naplaćuje parkiranje i reketira građane paukom (gradu vrati samo oko 700 000 dinara godišnje kao osnivaču) a JKP Medijana pored najprljavijeg grada bez kanti, puno novih mašina i kamiona i preko 1100 zaposlenih (oko 800 u administraciji) mora da se zadužuje da bi normalno radila, a i ne radi baš najbolje po mišljenju građana koji nam pišu.

Iskustva iz regiona, od koga smo „jači“ po korupcionaškim aferama, kažu da na kraju svakog procesa JPP građani plaćaju sve iz džepa, pa taj posao ustvari ispadne skuplji nego da se lepo organizovana uprava potrudila da uradi ono za šta je registrovana. Svaki od JPP ima jako loš miris nameštaljke i dogovora, a ko to bolje zna da radi nego kadar iz našeg grada.

Usluge celog javnog sektora su efikasne samo kad je odlazak na miting Vučiću u pitanju, a na nekoliko godina za spisak sigurnih glasova. To mi plaćamo našim novcima.

Očekujemo sve veći kolaps svih delova javne uprave u Nišu, jer bez sistema odgovornosti niko nijedan posao neće nikad da uradi kako valja.

Author