Klinički centar Niš

Prilikom preseljenja Klinike za plućne bolesti u zgradu stare hirurgije Kliničkog centra Niš pomešani su kovid pozitivni pacijenti sa onima koji su negativni ili netestirani, a takve visokorizične situacije su se dešavale i pre i kasnije, saopštili su za Danas izvori iz KC.

U upravi ove zdravstvene ustanove negiraju takve tvrdnje.

Pojedini zdravstveni radnici KC, kao i pacijenti i članovi njihovih porodica, za naš list su ocenili da je ovakvo “mešanje” pacijenata u kovid centrima KC “jedna je od najvećih i najrizičnijih grešaka te ustanove tokom epidemije”.

Neki od njih  su naš list prethodno ukazivali i na ostale propuste, kakvi su, kako su navodili, loša organizacija, greške u lečenju, slanje suspektnih pacijenata sa klinike na kliniku, vraćanje kući pacijenata sa teškim simptomima jer “nema mesta”, manjak zdravstvenog osoblja ili neobezbeđivanje pravovremene negovateljske pomoći u ishrani oko 200 hospitalizovanih korisnika niškog Gerontološkog centra, među kojima su i nepokretni, što je neke od njih “koštalo života”.

Proveo sam 13 dana u KC, većinom u zgradi stare hirurgije. Većina nas, u obe sobe u kojima sam bio, nije bila testirana, izuzev par izuzetaka, a i oni su tek čekali rezultate. Testiran sam tek osmi dan, a zajedno sa mnom i drugi pacijenti koji su imali najbolje nalaze, dok oni drugi nisu. Čim nam je stigao negativni rezultat testa saopšteno nam je da treba da idemo kući – rekao je za naš list Nišlija Aleksandar Božinović, kome u otpusnoj listi piše da je lečen od sumnje na infekciju korona virusom.

On je kazao da je hospitalizovan 27. marta, tek nakon što je “pocepao jednjak od strašnog kašlja i pljuvao krv”.

Prethodno se, rekao je, dve sedmice uzaludno obraćao lekarima zbog kašlja i visoke temperature, a ispostavilo se i obostrane upale pluća.

Klinički centar NišSagovornica Danasa J. S. je dodala da je njen otac (68), koji nije imao simptome Kovid 19, sredinom aprila operisan zbog stomačnih problema u novoj zgradi KC, koja u to vreme nije bila kovid centar, a odmah potom prebačen u zgradu stare hirurgije, gde se leče najteži kovid pacijenti.

Njegova porodica, koja inače nije iz Niša, jedva je saznala na kojoj klinici se on nalazi, a onda “ostala u šoku kada je čula da je smešten u kovid žarište”.

– Zahvaljujući jednoj fejsbuk grupi, uspeli smo da stupimo u kontakt sa nadležnima sa Klinike za anesteziju, koji su ga prebacili u “čist” deo KC, ali tek nakon nekoliko dana provedenih u tom žarištu.

Dva testa su pokazala da je negativan na koronu, što je vanredno velika sreća, pogotovu što je reč o čoveku sa teškim dijagnozama.

Na toj fejsbuk grupi smo saznali da naš primer nije usamljen, a da su  neke od ovakvih grešaka imale smrtni ishod. Posle svega mi ostaje jako gorak ukus i revolt prema zdravstvenom sistemu, a i situaciji u ovoj zemlji – rekla je J.S.

U upravi KC nisu odgovorili na pitanje Danasa vezano za ovu temu.

Direktor KC Zoran Radovanović je za portal Niške vesti, u jednom od retkih javnih istupa tokom epidemije, još početkom prošlog meseca kazao da su “svi pacijenti koji su suspektni na korona virus smešteni odvojeno od pacijenata sa dokazanim virusom, kako bi se izbeglo eventualno širenje zaraze”.

On je još tada ocenio da je KC “u potpunosti spreman za prihvat i zbrinjavanje svih pacijenata iz Niša i sa juga Srbije”. Niš je, inače, posle Beograda, najveće žarište epidemije korona virusa u Srbiji.

I lekari javno kritikuju rad KC

Sada je već očito da je u ovoj pandemiji Covid-19 naš grad Niš prošao najlošije u čitavoj Srbiji, kako po broju obolelih tako i po broju umrlih. Plašim se da će, kada se završe sve analize u narednim mesecima, činjenice biti još lošije po naš grad, naveo je na svom Fejsbuk profilu Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.

– Niško zdravstvo je tokom ove epidemije doživelo fijasko. Najveći broj obolelih, najveći broj umrlih, razne spekulacije i glasine o prikrivanju grešaka u lečenju i broja umrlih bude sumnju javnosti u organizacione sposobnosti vodećih ljudi niškog zdravstva – ocenio je hirurg Bojan Jovanović na svom Fejsbuku.

U upravi KC su kazali novinarima da su ovakve ocene “zlonamerne, tendeciozne, polustinite, neargumentovane, nekompetentne”, a da je cilj onih koji ih izriču da “omalovaže rad i borbu svojih kolega” i “pokupe neki politički poen”.

Opširnije na: http://www.danas.rs/drustvo/nezarazenizalutali-u-zariste-korone

Author