Covid 19

Šef odborničke grupe Niška inicijativa Srđan Nonić uputio je pitanja Skupštini grada o ukupnom broj hospitalizovanih i preminulih pacijenata u kovid centrima niškog Kliničkog centra, bilo da je kod njih potvrđena infekcija korona virusom ili su bili sumnjivi na tu infekciju zbog toga što nisu testirani, pošto je testiranje na početku epidemije bilo minimalno, a ni sada nije masovno, saznaje Danas.

“Pitanja sam postavio početkom ove sedmice zbog sve veće sumnje u javnosti da je broj umrlih pacijenata sa potvrđenom ili suspektnom korona infekcijom višestruko veći. Pri tom sam u posedu različitih informacija kao što je, recimo, ona iz pogrebnog preduzeća, „Gorica“ da je, kako tvrde ti izvori, samo od 25. marta do 1. maja, bilo 360 sahrana umrlih koji su evidentirani kao „zarazni“, u metalnim sanducima i uz druge mere zaštite.”

Nonić je u izjavi za dnevni list Danas dodao da preminuli sugrađani i njihove porodice zaslužuju da znaju potpunu istinu o razmerama epidemije, kao i smrtnih ishoda zbog korona virusa, bilo da je on potvrđen testom ili ne.

I izvori Danasa u KC tvrde da je realan broj umrlih u kovid centrima KC, kako kažu, „značajno veći“ od onog koji se saopštava.

Dnevno je umiralo i po 16 pacijenata, bilo da im je potvrđen ili nepotvrđen virus, precizira lekar koji za sada želi da ostane anoniman. Pacijent Aleksandar Božinović, koji je bio hospitalizovan u kovid centru KC, a otpušten sa sumnjom na korona virus, dodaje da je „dnevno, samo na njegovom spratu, umiralo po troje ili četvoro“.

– Na dan kada mi je stigao rezultat testa, koji je pokazao da sam negativan, na mom spratu je umrlo sedmoro ljudi. Rekli su mi da „idem kući“, ali sam dva dana čekao da mi napišu otpusnu listu. Lekari su bili zauzeti pisanjem umrlica, kaže Božinović.

Sašek: Do istine nikada nećemo doći

Mislim da struka namerno nije objavljivala neke podatke koje je znala. Razlog za manipulaciju brojevima – nikako ne smemo zaboraviti da to nisu brojevi nego ljudi, vidim u tome da su i vlast, a i struka koja je pod sna`nim uticajem vlasti, nastojali da prikažu da sve funkcioniše, da svega ima, da je sve pripremljeno na vreme, a da su mere „najefikasnije na svetu“.

Bojim se da do prave istine nikada nećemo doći, što bi trebalo da je poražavajuće za svakog gra|anina ove zemlje, kaže za Danas Olivera Sašek, sociološkinja i predsednica organizacije Pravo na pravo.

Uprava KC Niš i JKP „Gorica“ za sada ne odgovaraju na nekoliko puta postavljana pitanja Danasa o umrlim pacijentima koji su bili sumnjivi ili potvrđeni na korona infekciju, a koja smo upućivali nakon što su nam zdravstveni radnici i građani dostavljali informacije i dokumenta iz kojih se vidi da zvanična statistika „ne odgovara realnom stanju“.

Za sada su javno dostupne samo uopštene ocene pojedinih epidemiologa da je „moguće“ da je realni broj preminulih veći jer u zvaničnu statistiku nisu ušli netestirani pacijenti i oni koji su umrli od hroničnih bolesti koje je infekcija korona virusa otežala.

Prema jučerašnjim podacima sajta covid19.rs Ministarstva zdravlja, u Nišu je 1.237 građana pozitivno na korona virus.

Nije poznat broj testiranih građana Niša. Niš je posle Beograda najveće žarište epidemije korona virusa u Srbiji, a imao je najveći epidemiološki „incident“ u zemlji, Gerontološki centar, iz kojeg je, prema dosadašnjim informacijama, hospitalizovano oko 200, a preminulo više od 50 korisnika.

Opširnije na: http://www.danas.rs/drustvo/broj-umrlih-u-nisu-visestruko-veci-od-zvanicnog/

Author