Jura

U ogranku južnokorejske fabrike Jura koja posluje u Leskovcu zaraženo je 35 radnika, a 21 je hospitalizovan, izjavila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje tog grada Aleksandra Nikolić.

Iz Kabineta gradonačelnika Insajderu su dostavljeni drugačiji podaci – da je zaraženo 25 radnika. Navodi se i da je za tu fabriku izdato 352 rešenja o samoizolaciji.

Radnik Jure Predrag Stojanović, koji je osnovao Sindikat u toj fabrici, kaže za Insajder da se broj zaraženih povećao od 5. maja, da je oko 30 radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima poslato u samoizolaciju, ali da se većina vratila na posao posle jednog dana samoizolacije jer je rukovodstvo to od njih tražilo.

„Samo troje radnika je trenutno u samoizolciji, ostali su se vratili na posao“, kaže Stojanović.

S druge strane, iz Kabineta gradonačelnika Leskovca kažu da su svi kontakti obolelih stavljeni pod zdravstveni nadzor i u samoizolaciju i da se, prema informacijama kojima raspolažu, navedene mere se poštuju.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac Aleksandra Nikolić rekla je danas da je u Juri epidemiološka situacija pogoršana poslednjih dana i da je Zavod dva puta izricao mere zabrane rada „Juri“ na po 14 dana ili pridržavanja mera da 50 radnika radi na prostoru od 5.000 metara kvadratnih, uz mere dezinfekcije i druge propisane zaštitne mere, prenosi Jugmedija.

„6. aprila potvrđeno je šest slučajeva obolevanja, a 7. i 30. aprila potvrđen je po jedan slučaj. Dana 2. maja zabeležena su 3 slučaja, zatim 3. maja još tri slučaja, a 4, 5. i 6. maja prijavljeno po sedam sučajeva, što je ukupno 35. Uzeti su brisevi za još 200 radnika, a oni koji su ranije poslati nisu stigli do današnje pres konferencije“, rekla je Nikolić.

Navodi se i da je Zavod za javno zdravlje 5. maja 2020. godine prosledio zahtev za hitan sastanak Republičkom štabu za vanredno stanje, komandantu Kriznog štaba grada Leskovca i menadžmentu Jure zbog pogoršane epidemiološke situacije.

„Zavod je na sastanku predložio protivepidemijske mere, u skladu sa važećim propisima i preporukama, stavljanje bliskih kontakata u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, prema sada važećim propisima, i testiranje 200 zaposlenih koji nisu ostvarivali bliske kontakte zbog proširenog testiranja. Sada se prvi kontakti stavljaju u izolaciju, a drugi testiraju“, rekla je.

„Imamo opravdan strah da može doći do nekontrolisanog širenja zaraze među zaposlenima“

Tog 5. maja Samostalni sindikat metalaca Srbije poslao je dopis na nekoliko adresa – između ostalog Kriznom štabu Leskovca i Republičkom kriznom štabu, Ministarstvu za rad i samom menadžmentu Jure.

U dopisu se navodi da Sindikat raspolaže informacijama da je menadžment kompanije odustao od prakse da se, kada se kod nekog zaposlenog utvrdi koronavirus, automatski i njegovi kontakti šalju u samoizolaciju.

„Sada je praksa da radnici moraju da dođu i nastave da rade. Zbog takvog ponašanja i novog pristupa imamo opravdan strah da može doći do nekontrolisanog širenja zaraze među zaposlenima, a samim tim i šire“, ukazuje se u dopisu.

Ministarstvo za rad navelo je u odgovoru Insajderu da nije nadležno.

Zavod za javno zdravlje Leskovca nije odgovorio na pitanja Insajdera koliko je radnika trenutno u samoizolaciji, da li se kontroliše poštovanje mera i da li su upoznati sa time da su se radnici vratili na posao.

Da li je sproveden ispekcijski nadzor nije nam odgovoreno iz sanitarne inspekcije.

Opširnije na: http://insajder.net/sr/sajt/vazno/18318/U-Juri-zara%C5%BEeno-35-radnika;-Sindikat-Radnici-u-samoizolaciji-se-vratili-na-posao-na-zahtev-rukovodstva.htm