MUP Niš

MUP je tužio grad Niš Upravnom sudu zbog oduzimanja parking mesta u ulici Nade Tomić. Po dokumentaciji u koju smo imali uvid, Ombudsman grada Niša je po žalbi građana podneo gradu Nišu pritužbu građana zbog parkiranja privatnih vozila na mestima za službena u ulici Nade Tomić u Nišu. Podaci iz MUP-a i Upravnog suda su nam bili dovoljni za sklapanje cele priče. Podaci su dobijeni zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja.

Građani su se žalili da MUP na nepropisan način koristi mesta za parkiranje koje je grad starim rešenjem opredelio. Ono što su građani već neko vreme slali redakciji Niške inicijative, kao i ono što smo snimali na terenu, jeste činjenica da se privatna vozila parkiraju na obeleženim parking mestima za službena vozila MUP-a. Na mnogim od tih vozila stavljen je grb ili neko drugo obeležje policijske uprave, da bi upozorili radnike Parking servisa da im ne izdaju dnevne karte.

Tužba MUPa
MUP tužio grad Niš Upravnom sudu za poništenje odluke

Povodom ovog slučaja, pokušali smo telefonom da obavimo razgovor sa načelnikom PU Niš Jovicom Stojmenovićem, ali po predstavljanju ko smo pri zvanju, Stojmenović je prestao da nas lepo čuje zbog smetnji i prekinuo je vezu. Pri ponovnom zvanju, načelnik niške policije se nije javljao na telefon.

MUP Niš
Načelnik Stojmenović, desno dole na slici

MUP je tužbu podneo Upravnom sudu, gde pokušava da pobije rešenje kojim je 95 parking mesta(Nade Tomić i Pariske Komune) koje je imao posle prvog zoniranja, grad rešenjem Gradskog Veća sveo na svega 33 parkimg mesta, od čega 7 u Pariske Komune.

Građani i Ombudsman pobedili MUP u komunalnoj trci oko parking mesta?

Iz dokumentacije ali iz razgovora sa izvorima, Policija ni pri prvom donošenju nekadašnjeg rešenja za 93 mesta nije htela da dostavi spisak vozila, pravdajući se da je to tajna, ali su samo zahtevali veći broj parking mesta. Primetno je bilo parkiranje privatnih automobila radnika PU Niš iako je rešenje važilo za službena vozila, pa je građanima koji su se žalili Ombudsmanu bilo lako da sastave jasan i lako dokaziv dopis i pritužbu. Situacija je i sada vidljiva na terenu.

rešenje o oduzimanju
Novo rešenje sa manjim brojem parking mesta za MUP

Zaposleni u policiji se žale kako nemaju gde da parkiraju kola kad dolaze na posao, dok neki od “činova” pravdaju svoje nezadovoljstvo navodnim hitnim dolascima na posao ukoliko bude razloga za to, pa navodno u tim situacijama nemaju gde da parkiraju.

Ponudili smo da im kažemo gde je najveći kriminal u Nišu, da ne moraju hitno da dolaze već polako da rade. Kiselo su se nasmejali samo.

Nastavak ove priče čitajte uskoro na portalu Niška inicijativa, sa video prilogom i detaljima oko parkiranja, kao i veza između Parking servisa i Policije u Nišu, kao i jednim segmentom rada Oka sokolovog.


Rad, istraživanja i pisanja na Niškoj inicijativi ne finansira nijedan strani niti domaći fonder, da se ne brinete. Ukoliko saznate da nas neko finansira, javite i nama, rado bi smo saznali.

Sve što smo istraživali i pisali do sada, kao i teme koje smo pokretali proizvod su entuzijazma nekolicine osoba koji rade na samom sajtu i saradnici su redakcije, ali i advokata i branitelja.

Milionska finansiranja ostavljamo prorežimskim, drugim raznim medijima, ali i udruženjima koje izuzetno dobar posao rade sa istraživanjim i informisanjem građana, kao i sa razvojem civilnog društva u Nišu.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.