Niške tužne Bum vesti

Medijsko posipanje pepelom modus je rada nekih medija u Nišu. Isti mediji koji imaju nekritičke promotivne tekstove o funkcionerima i uspesima u radu javnog sektora, nalaze se na raznim ugovorima o poslovnoj saradnji sa javnim preduzećima.

Medijsko izveštavanje ovih dana oko teme grafita na nišavksom keju koju smo lansirali tekstom a kasnije snimkom, dospeo je na strane Portala 018, Niških vesti i u program IN radija. Svi su izveštavali ono šta im je poslato iz JKP Mediane.

Prvo smo lansirali tekst na sajtu Niške inicijative, postavljajući pitanje o mašini od 15.000 Eura koja više nije vidljiva da nešto radi po Nišu, kasnije klipom koji je naravno imao puno pregleda. Onda se JKP Medijana po starom obratila prijateljskim medijima koji su na platnom spisku ne samo njihovog preduzeća, već jako puno drugih u Nišu (a i šire) da naprave mini kampanju posipanja pepelom i “damage control” preventivnog izveštavanja.

Niške vesti
Niške vesti sa promo izveštavanjem JKP Mediane

Tu prednjače Portal 018 i Niške vesti. Sa skoro identičnim slikama kao i sa saopštenjem iz JKP Mediane. Nikakav kritički stav oko rada i preventivnosti. Nema potreba da mediji kritikuju, sve je u redu? Ali zato i dobijaju velika sredstva, da pišu promo o funkcionerima i preduzećima. To više nije ni tajna. Samo pošaljite saopštenje medijima na spisku, oni će da urade ono za šta su plaćeni.

Portal 018
Medijska podrška funkcionerima i preduzećima -Portal 018 sa saopštenjem

Na istim sajtovima možemo naći saopštenja javnog sektora, izveštavanje o uspesima istih preduzeća, ali i razne čestitke i poruke javnih funkcionera u vreme praznika. I treba, sve je super!?

Grafiti na keju
Snimak grafita Niške inicijative kojim je pokrenuta tema o mašini od 15.000 Eura koja više ne skida grafite

U bazi podataka koju smo istraživanjem dobili, podaci govore o povezanosti pomenutih portala sa finansiranjem iz javnog sektora, opština i svih mogućih javnih preduzeća.

Poslovni prihod Portala 018 na godišnjem nivou oko 7 miliona dinara, dok firma koja je vlasnih Niških vesti inkasira 3 miliona dinara po nepotvrđenim podacima iz javnih izvora(nemamo finansijske izveštaje). Nije poznat konkretan izvor tačnog finansiranja za ceo prihod ovih medija jer se to ne vidi iz baze APR-a. Naravno, podaci koje imamo ne pominju samo ova dva medija, već i sve ostale “SNS prijateljske medije”.

I da, ima li neko da se buni i zašto ne?

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.