Na moju ličnu, ali i na žalost drugih građana, jedan od bitnijih aspekata u raspravi na Skupštini grada kad se usvajao budžet, bio je projekat Akva parka, za koji je predviđeno nešto manje od 500 miliona. Nije samo bilo mesta u raspravi, već su skoro svi mediji, sa obe strane duge, nastavili da forsiraju ovu temu.

Da se razumemo, meni lično jeste diskutabilno građenje Akva parka, uopšte u ovoj situaciji zbog Korona virusa. Ali to nije tema o kojoj ću da raspravljam, niti da razmatram ni sa kim.

Zašto su onda svi forsirali ovu temu, i političari i mediji?

Zato što niti znaju, niti hoće da se bave ozbiljnijim aspektima analize Budžeta. Neće da se bave javnim sektorom, možda zato što svi rade u njemu, pa im se ne seče grana na kojoj sede. Slagao se ja stavovima opozicionih odbornika ili ne, činjenica je da svi rade u javnom sektoru, na administrativnim mestima. Niti su se bavili, niti je neko spomenuo termin “participativno budžetiranje”, niko nije je pitao koliko predloga i od strane koga je stiglo, da li može da se vide predlozi i ono što je uvršteno.

Akva park kao džombasta tema, sa 500 miliona budžeta, kao i istorijat lokacije Lozni kalem, neuspeh svega do sada planiranog i započetog, dobra je supstitucija za realnu debatu oko jako bitnih stvari.

Zašto mediji ovo forsiraju kao aspekt rasprave i kritike? Zato što generiše broj klikova i lajkova, šerova i pregleda. Ni zbog čega drugog.

Zamenili su realno izveštavanje jurenjem komentara i pljuvačinom, koja je izvesna i razumljiva, ali bez realnog informisanja građana. Ne, nemamo mi krizu političkog sistema, imamo krizu sistema informisanja, gde obe strane duvaju u istu frulu, samo što su jednji “naši a drugi njini”. Razlika je u boji dresa, vlasničkoj strukturi, izvoru finansiranja, ali rezultat rada i zmajavanje građana je na istom nivou. Jedni rade beskompromisnu promociju vlasti dok drugi rade “kritiku” angažujući najniže pobude kod oponenata vlasti, generišući pljuvačino po “deafult-u”. Logika i znanje su eliminisani, naročito znanje teme o kojoj se navodno piše.

Da li sam lično kritičar vlasti? Mislim da jesam. Mislim da ću biti kritičar svake vlasti. Ali ne mislim da treba svi da se uklopimo u isti šablon. Treba da informišemo građane na pravi način, da otvaramo teme.

Mediji treba da prave sadržajem i lansiraju teme, ne da prenose rečeno, napisano i izjavljeno. Ok, treba i to, ali da to nije sve od sadržaja.

Mada, ako se ni u šta ne razumeš, ne možeš ni da otvoriš temu. Koristiš ono što znaš i imaš, što ti drugi dostave i plasiraju. Važi za obe strane.

Prorok marfi kaže: Ako imaš čekić, sve ostalo ti liči na ekser…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.