SNS mediji

U draftu plana razvoja grada Niša, kao osnova za razvoj medija, polazna tačka je zaključak da su građani adekvatno informisani, dok su kao bitne i relevantne medije naveli radio Bum 018 kao i  Gradski portal 018. U dopisništvima koje su naveli, postoje samo nacionlani medji koji imaju dopisništva u tradicionalnom smislu, dok su vešto izbegli da u gradu postoje dopisnici televizija koje nisu “naklonjeni vlastima” kako se mahom i govori o nezavisnim medijima koji kritički stav iskazuju prema odlukama i potezima vlasti.

Nije jasno kojim istraživanjem i metodom su tvorci ovo drafta došli do zaključka da su građani adekvatno informisani?

Tako u “prednacrtu ovog plana” nema navedenih dopisnika Danasa, N1, TV Nova, RT Vojvodina, Večernjih novosti kao i svih ostalih (izvinjavamo se ako smo propustili nekog). Takođe su vešto izbegli da spomenu Južne vesti, koje imaju najposećeniji portaj južno od Beograda. Ni reči o svim drugim medijima koje ne finansiraju i koji nisu “jako prijateljski nastrojeni” prema javnom sektoru i funkcionerima.

Medijski deo Plana razvoja grada Niša 2021-2027.

Gradski portal 018 kao i radio Bum 018 u vlasništvu su Nikole Panića, koji je funkcioner SNS-a. Isti mediji i udruženja Panića inkasiraju milionske cifre svake godine. Uređivačka politika je prorežimska, dok bi aktivisti i medijski radnici lako mogli da kažu da su ovi mediji “promo sajtovi” svih SNS funkcionera u Nišu. Uređivačke politike televizija Belami, NTV i Zona su takođe prorežimske, nisu kritički nastrojene u svom radu prema funkcionerima iz vlasti, mahom su u funkciji obaveštavanja građana o svim aktivnostima javnog sektora. Ukoliko poneki novinar odskače od tog kursa iz ovih medija, u moru programa i emisija, kao i informativnog programa, građani ne mogu da uoče ovaj diskurs.

Jedan od bitnijih pravaca po konkursnim prioritetima jeste informisanje građanja, ali tako da je jadna od specifičnih ciljeva kritičko razmišljanje kod samih građana. Uređivačka politika pomenutih medija, uspešno spomene neku temu, ne zadirući u suštinu, niti istražujući dublje od pojava koji skoro svaki građanin vidi. Modus operandi jeste da se svaka priča razvija tako što se iznese možda nekoliko mišljenja koji će voditi “meku” debatu.

Pomno pratimo šta će da nam donese nov plan razvoja grada kao i segment sa pravcem razvoja medija.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.