Kup Koraća

Kup Koraća koji će u naredne dve godine da se održi u Nišu, platiće ga građani Niša, ali nije poznato koliko i pod kojim uslovima. Pitanja na današnjoj konferenciji gde je i bilo prezentovanje potpisivanje ugovora nisu bila moguća, jer je tako najavljeno iz protokola odmah na početku konferencije.

Kup Koraća je najavljen kao veliki uspeh niške košarke, iako niška scena skuplja bodove na dnu tabela u kojima igraju klubovi. Pored milionskih dotacija iz budžeta grada Niša, niški košarkaški klubovi beleže poraze i padove na tabelama godinama unazad, dok se ne vidi ni pomak u organizovanju treniranja mlađih uzrasta od strane svih klubova koji imaju najveće budžete.

Da li je Niš grad košarke ili grad plaćanja hleba i igara?

U prethodnoj godini, Niš je platio samo  “da bude domaćin” 1.6 miliona dinara Košarkaškom savezu, plus korišćenje Hale Čair gratis, koja košta po starim podacima oko 360.000 dinara po danu. To je bez troškova organizacije koja je iznosila 15 miliona dinara, koji su plaćeni na račun Sportskog saveza Niša.

Redakcija Niške inicijative je prva i jedina otvorila temu finansiranja Kupa Radivoja Koraća, gde smo uradili i analizu detaljnih prihoda i potrošnje para za organizaciju Kupa Koraća u segmentu od četiri godine. U periodu do tada, mediji su se samo bavili senzacionalističkim temama oko ove manifestacije, ne zadirući u finansije i status propadanja sporta uprkos milionskim dotacijama iz budžeta. U tome su učestvovali svi lokalni mediji udvarajući se čitaocima i političkim elitama.

Kup Koraća
Svečano ali bez pitanja novinara

Prenosimo deo teksta iz objavljenog istraživanja iz avgusta 2020. godine:


Kup Radivoja Koraća koji organizuje Regionalni košarkaški savez “istočna Srbija” je postao tradicija u Nišu. Tradicija u smislu finansiranja i u povećanju sredstava iz Budžeta iz godine u godinu.

Tradicionalni “nacionalni sportovi” kao što su Košarka, Fudbal i slični, postali su zlatna koka za pumpanje budžeta organizatora prema samo i jedino budžetskim parama. Po rečima ljudi koji su bliski organizaciji i iz sfere sporta u gradu, ništa bitno se nije menjalo godinama unazad sa organizacijom Kupa.

Tako Nišlije iz budžetskih para ovaj turnir košta u 2017. tačno 2. miliona dinara, u 2018. košta 3.4, u 2019. je dato 6, dok je u 2020. dato 9.5 miliona dinara budžetskih para. Ovaj podatak prati činjenično stanje da je od dolaska Gradonačelnika Bulatovića i Većnika za sport Kačara na dužnost, budžet za sport povećan preko 3 puta.

Ugovore o finansiranju ove manifestacije potpisuju Uroš Parlić koji je predsednik ovog regionačlnog saveza i Gradonačelnik Bulatović.

Troškovi koji su bili po godinama su sledeći:


2017. godina:

– Sekretarijat za sport i omladinu je saradniku redakcije dostavio nepotpunu dokumentaciju, pa je za 2017. godinu  nemoguće znati tačan izveštaj o utrošku 2 miliona dinara. Za štampu je dato 320.000 dinara i renta prostora je koštala 600.000 dinara, ne zna se gde je otišlo malo više od milion dinara po dokumentaciji koju smo dobili.

UKUPNO: 2 miliona dinara


2018. godina:

– Sportskom centru Čair 720.000 dinara je dato za prostor

– Nifon DOO 1.34 miliona dinara

– Delegati  i službena lica  769.000 dinara

– Renta opreme i rekvizita (Stage Pro DOO) 717. 000 dinara

UKUPNO: 3.4 miliona


2019. godina:

– Ishrana u kafani Biser 120.000 dinara

– Kotizacija (prvi put) koja se plaća Košarkaškom savezu Srbije 1.25 miliona

– oprema za manifestaciju (Stage Pro doo) – preko 711.000 dinara

– Oprema za prostor (Integralelektrik) – 360.000 dinara

– Službena lica – 732.000 dinara

UKUPNO: malo preko 6 milona dinara


2020. godina:

 – Easy Travel and Events (prvi put u 2020. godini)- smeštaj, prevoz i ishrana – malo više od 1.1 miliona dinara

– honorari lica koja rade – 820.000 dinara

– štampa i marketing (prvi put u 2020. godini) – 1.8 miliona dinara

– rekviziti: (Stage pro, OMNIA, Dacal) malo manje od 1.5 miliona dinara

– NIFON 1.48  miliona dinara

– Hitna Pomoć 202.000 dinara

UKUPNO (budžet grada Niša): 9.5 miliona dinara


Iz dokumenata koji su podzakonski akti Zakona o sportu (RS 10/20016.) može se zaključiti da je diskutabilno finansiranje regionalnih saveza iz budžeta grada/jedinice lokalne samouprave. Finansiranje saveza koji su regionalni i republički isključivo je ostavljeno Ministarstvu i savezima.

Sagovornici sa kojima već mesecima prikupljamo podatke, izjavljuju da se oko organizacije ništa značajno nije promenilo više godina unazad, dok se u finansijskom smislu, kao što smo i prikazali u tekstu, menja itekako. Apsolutni šampioni po zaradi u organizaciji Kupa Radivoja Koraća su Košarkaški Savez Srbije, NIFON firma za obezneđenje, Easy Travel and Events i firme za štampu i rentiranje opreme.

Pojašnjeno nam je da “Grad i zvaničnici” uzimaju veliki broj karata, tako da se u slobodnoj prodaji teško dolazi do karata, već po sistemu “Filmskih susreta u Nišu – tolike pare daju da bi uzeli karte”.

Finansiranje ovog kupa ostvaruje se isključivo preko “člana 27” pravilnika grada Niša po kome zbog velikih sredstava organizator se obraća direktno Gradonačelniku jer Komisija za sport ne može da odobri tolika sredstva za jednu manifestaciju. I dalje ne postoji objašnjenje zbog čega je plaćena licenca Košarkaškom savezu Srbije samo i jedino iz budžeta kada je povećan za više miliona.

Pitanja o plaćanju smeštaja i prevoza klubova, kotizaciji i drugim troškovima koji klubovi koji učestvuju u ovom kupu plaćaju poslali smo na više adresa, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Po informacijama do kojih je došla Niška Inicijativa, svi klubovi plaćaju kotizaciju za učešće, prevoz i smeštaj sami tj. iz sopstvenih sredstava.

Ovo je prvi u nizu tekstova “Milioni za sport” koje ćemo objavljivati vezano za finansiranje Sporta u Nišu, koji je ove godine ozdvojio preko 400 miliona dinara za direktna davanja klubovima i savezima. Pri dolasku na čelo sporta u Nišu, Branislav Kačar je zatekao budžet od oko 160 miliona dinara.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.