Komunalna milicija

Zadnjih meseci nam se građani jako puno žale na rad Komunalne policije grada Niša.

Pored besmislenosti postojanja ovako neefikasne službe koja radi kao pretorijanska garda SNS-u, dobili smo jako puno podataka o kršenju zakona i propusta u postupanju ove službe.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na pokušaj zloupotrebe službenog položaja koji imamo dokumentovan.

Građanka Niša nam je prosledila snimak postupanja i iznude dvojice pripadnika Komunalne policije, Radovana Tapuškovića i Filipa Jankovića u postupku prema jednom pravnom licu i zastupniku.

U ovom slučaju preporuku je izdao i Zaštitnik građana jer su se ponašali prema građanki kao da je već osuđena, kršeći time pretpostavku nevinosti.

Naglašavamo da je ovaj slučaj, prema podacima koje imamo, politički motivisan i instruiran od strane šefova – pripadnika Srpske napredne stranke.

Na snimku se vide dvojica komunalnih policajaca, obojica teški preko 100 kilograma i u punoj fizičkoj spremi, koji po metodi “gestapo zastrašivanja” pokušavaju da iznude priznanje građanki.

Za ovaj slučaj građanka je angažovala advokata, što je bio potez koji je dodatno razljutio jedog od šefova SNS krila – samozvane “familije” u Komunalnoj policiji.

Ljutnja je išla do te mere da je isti “šef u stanici” advokatu koji je došao da vidi o čemu se radi u ovom slučaju rekao: “pošto su angažovali advokata, sada ćemo da pišemo 4 prijave a ne jednu”, što se na kraju i desilo.

Naime, na snimku se čuje kako žele da joj “izađu u susret” pa da ne pišu kaznu od 150 000 za pravno lice i 25 000 za odgovorno lice već predlažu da dođe da se dogovore.

Po istraživanju i uvidu u dokumentaciju, za pomenuti prekršaj ne postoji kazna u tom iznosu, tako da je na snimku iznesena čista laž, samo u svrhu zastrašivanja žemske osobe.

Ukupan iznos svih prijava koje je dobila građanka je 130 000 dinara.

Dobila je prijave na 130 000 dinara sa ukupno četiri prekršajna naloga i dva sudska postupka kod dvoje Sudija u Prekršajnom sudu u Nišu.

Istom sudu je predat i snimak u postupcima koji su u toku, o kojima bi uskoro trebalo da se oglasi i sam Predsednik ove institucije.

Zbog ovakvog postupanja podneli smo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Nišu protiv postupajućih Komunalnih policajaca.

Po mišljenjima “struke i Komunalnih Policajaca iz drugih gradova” ovo je administrativno mrcvarenje, pokušaj reketiranja i iznude novca, a takođe postoji više propusta u postupanju, kao i kršenje pretpostavke nevinosti.

Osobe iz pravne struke koje su u pripremi gledala ovaj snimak nisu verovale da ovako mogu da postupaju službena lica.

U prilogu teksta je slika mišljenja Zaštitnika građana Niša.

Po završetku ovog postupka objavićemo sve detalje o ponašanju, postupku, delovanju Prekršajnog suda i svih aktera.

I naravno, ovo je prvi od tekstova o Komunalnoj Miliciji grada Niša, fascikla sa materijalom za sajt i krivične prijave je već puna.

Hvala im što postoje! A neće još dugo…

Mišljenje Zaštitinika građana