Nišlijska mehana

Objekat na Pančićevom vrhu možda može da se sruši, ali ne i kafana Nišlijska mehana. To više nije ni kafana, ona se transformers iz kafane u Vrtno senilo. Tako da se sada pravno našao način da se izbegne rušenje usled višegodišnje institucionalne borbe građana iz komšiluka.

Nakon višemesečnog istraživanja i prikupljanja dokumentacije, Niška inicijativa došla je do saznanja o privilegovanoj poziciji koju uživa restoran Nišlijska mehana, zajedno sa svojim vlasnicima i povezanosti visokih zvaničnika grada sa ovim slučajem.

Hronologija slučaja je sledeća: Građevinska inspekcija u Nišu naložila je 27.03.2018. vlasniku objekta Zorislavu Stankoviću da “obustavi sve radove na izgradnji poslovnog objekta” u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, odnosno da u roku od 7 dana po prijemu rešenja poruši sve dotad izgrađeno.

Iako se Zorislav Stanković na ovu odluku žalio Ministarstvu građevinarstva, njegova žalba je odbijena kao neosnovana, uz zahtev da se rešenje građevinske inspekcije izvrši bez daljeg odlaganja.

Vrtno senilo
Primer izgleda vrtnog senila; foto: Niška inicijativa

Stanković je kao razlog žalbe naveo da je inspekcija pogrešno procenila veličinu poslovnog objekta te da se zapravo radi o “nadstrešnici veličine 13m² i prostoru koji se može pokriti tendom”.

U obrazloženju odbijenog rešenja se takođe navodi da nelegalno izgrađeni objekat “Nišlijska mehana” nema odgovarajuće sisteme zaštite od požara te da svakodnevno nanosi štetu građanima koji stanuju u istoj ulici.

Zanimljiv obrt dolazi nam krajem septembra 2018. godine, kada Sekretarijat za inspekcijske poslove donosi Odluku prema kojoj se poništava prvobitno rešenje Građevinske inspekcije.

Tom odlukom objekat bespravno sazidane “prizemne sale” biva preinačen u grupu “vrtnih senila”, za čiju gradnju do veličine od 15m² nije potrebno nabaviti građevinsku dozvolu.

Vrtno senilo
Nišlijska mehana
Nišlijska mehana
Nišlijska mehana
Nišlijska mehana
Nišlijska mehana
Nišlijska mehana
Vrtno senilo
Exit full screenEnter Full screen
previous arrow
next arrow
 

Prema informacijama koje smo dobili od građana koji žive u blizini Mehane, na teren je izlazila i Inspekcija za zaštitu životne sredine, kako bi proverila osnovanost tvrdnji da rad ovog restorana loše utiče na okolinu i zdravlje stanovnika u okolini.

Građani su takođe nebrojeno puta prijave slali i Komunalnoj policiji žaleći se na visok nivo buke koji dolazi iz restorana, obzirom da objekat nema nikakvu zvučnu izolaciju.

Komunalna policija je i pored svih prijava retko izlazila na teren da utvrdi stanje, a kada bi to i radila, muzika bi prestajala neposredno pre njihovog dolaska.

U njihovom izveštaju o intervenciji napisano je da u trenucima prijave građana u objektu nikada i nije bilo muzike.

Ipak, kako kažu, firma koju je Inspekcija angažovala da u njeno ime obavi merenje buke u restoranu, nije u tome uspela iz razloga što je cela stvar bila nameštena a bend svirao izuzetno tiho.

Nepravilnostima nikad kraja

Dokazi koje posedujemo takođe govore o još jednoj nepravilnosti.

Naime, ugostiteljski objekat je troškove za vodu plaćao kao fizičko lice odnosno kao da je u pitanju domaćinstvo, a ne kao pravno lice kada bi kubik vode bio znatno skuplji.

Kako smo nezvanično saznali od građana sa kojima smo razgovarali, a koji godinama vode institucionalnu borbu sa vlasnikom restorana Nišlijska mehana, Zorislav Stanković je za delo nelegalne gradnje krivično odgovarao i dobio novčanu kaznu koju je uplatio u humanitarne svrhe.

Rešenje građevinske inspekcije
Rešenje građevinske inspekcije o rušenju objekta; foto: Niška inicijativa

Umešanost visokih zvaničnika grada na čelu sa načelnikom gradske uprave, Ljubišom Janićem u koruptivne radnje u slučaju ovog objekta je evidentna.

Različiti sekretarijati, inspekcije i zakoni nisu uspeli da tokom godina reše pitanje rušenja nelegalno sagrađenog dela restorana.

Razlog tome jeste taj što se veliki broj javnih nabavki za ugostiteljske usluge grad Niš, ustanove i preduzeća rade preko kafane Nišlijska mehana. Ovakvim postupcima grad Niš, kao i svi njegovi zvaničnici legalizuju korupciju i nepoštovanje zakona.

Takođe, prema informacijama koje posedujemo, svi visoki zvaničnici grada lične proslave u vidu rođendana, krštenja i drugih dobijaju besplatno u ovom restoranu, što potvrđuju fotografije na profilima pomenutih na društvenim mrežama.

Sva javna i komunalna preduzeća, sekretarijati, gradska uprava, opštine, sve institucije kulture dolaze i sarađuju sa kafanom, time podstičući delo korupcije.

Primer restorana na Pančićevom vrhu koji je neophodno srušiti je možda i rešiv, ali slučaj Nišlijske mehane zbog umešanosti čelnika grada i burazerskih odnosa očigledno nije.

Vlasnik i investitor Zorislav Stanković upitan je da prokomentariše ko mu omogućava privilegije koje uživa njegov restoran, ali do dana objave teksta odgovor nije stigao na našu adresu.

Niška inicijativa će uskoro pisati opširnije o ovoj temi, a do tada – smatrajte se obaveštenima i još jednom iskreno: 

Hvala vam što postojite! 

Author