VW Amarok

Zahvaljujući dokazima koje je Niška inicijativa dostavila, Ministarstvo evropskih integracija prosledilo je “institucijama republike Srbije slučaj” protiv odgovornih lica u Opštini Niška Banja zbog nepravilnosti prilikom realizacije projekta IPA prekogranične saradnje.

Informacije koje smo dostavili nakon objave priče o kupovini džipa od 100 000 € u niškoj opštini ocenjene su od strane Ministarstva kao osnovane i prosleđene nadležnim institucijama na dalje razmatranje.

Podsetimo, Niška inicijativa objavila je 9. oktobra dokaze o potencijalnoj proneveri novca dobijenog iz evropskog fonda radi kupovine “protivpožarnog” vozila i dodatne opreme za isto u ukupnoj vrednosti od oko 180 000 eura.

Sumnja u regularnost ove nabavke došla je zbog činjenice da se firma MedSys Ltd iz Bugarske od koje je vozilo kupljeno zapravo bavi prodajom medicinske opreme, a da je vlasnik te firme kompanija čiji je bivši vlasnik hapšen zbog pokušaja podmićivanja.

Takođe je sumnju “pojačala” činjenica da se prema katalozima kupjeno vozilo marke VW Amarok 4×4 može naći u prodaji po maksimalnoj ceni od 42 000 €.

Volkswagen Amarok
Dostupne cene Amaroka na internetu; foto: printscreen

Gotovo dva meseca nakon objave ove priče i više od godinu dana nakon završetka projekta prekogranične saradnje “Zajedničko upravljanje rizicima u regionu” i dalje sumnjamo da je Opštini Niška Banja uplaćen novac na račun čime bi se ozvaničio uspešno završen projekat.

Od ljudi iz civilnog sektora dobili smo informacije da je ovakav razvoj događaja jako čudan jer ukoliko nema problema u izveštavanju o IPA projektima i fonderi prihvate sve račune, sam proces refundiranja bude gotov u roku od 6 meseci po okončanju projekta.

Imajući vidu činjenicu da dva meseca nismo dobili odgovor od opštine Niška Banja o tome da li su i kada na njihov račun uplaćena sredstva za ovaj projekat, ostajemo pri našem stavu da su džipa i opremu svojim novcem platili građani ove opštine i Niša u globalu.

U prilog našoj tvrdnji ide i činjenica da su prvim rebalansom gradskog budžeta uvećana sredstva opredeljena opštini koja je nosila titulu nekadašnjeg turističkog cveta za čak 6 000 000 dinara, potencijalno zbog nepridržavanja pravila IPA projekata.

Kako izgleda skupoceno vozilo za gašenje požara i pomoć pri opasnosti od poplava pogledajte na snimku ispod:

Povodom ovog slučaja, odbornik Niške inicijative, Srđan Nonić podneo je krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Nišu protiv odgovornih lica na projektu zbog sumnje da su prilikom njegove razliacije postojale određene koruptivne radnje.

Odgovor IPA kancelarije
Prijava uvažena i prosleđena državnim organima

U koje svrhe se koristi ovo vozilo i njegova oprema pisali smo u tekstu koji možete pronaći na našem sajtu.

Takođe smo u više navrata prijavljivali nepravilnosti Ministarstvu evropskih integracija i kancelariji IPA u Nišu, nakon čega je usledio odgovor koji prenosimo.

Nakon konferencije za novinare povodom pokretanja sajta početkom oktobra na koji su bili pozvani predstavnici svih lokalnih medija, naše istraživanje o skupocenom džipu osim Televizije N1 i Dnevnog lista Danas nije preneo nijedan drugi internet portal, televizija ili radio stanica u gradu.

Nadamo se da će im institucionalni nastavak ove priče biti zanimljiviji i da će javnost spoznati razliku terenskog od protivpožarnog vozila.

Niška inicijativa će nastaviti da se bavi ishodom ove teme kao i da insistira da organi lokalne samouprave dostavljaju informacije o svom radu i polažu račune građanima koji ih plaćaju da rade u njihovom interesu.

A za cenjene funkcionere, botove, predsednike opština i direktore javnih preduzeća imamo istu poruku kao i do sada:

Hvala vam što postojite!

Authors