Po informacijama do kojih je došla redakcija Niške Inicijative, JKP Gorica je raspisala tender za usluge šišanja zelenila na Novom Groblju u Nišu. Pored činjenice da JKP Meidjana ima 1200 radnika a sama Gorica oko 120 (po starim podacima koje posedujemo) moralo je da se daju sredstva svih građana za privatnu firmu koja će umesto njih da radi.

Uklanjanje zelenila je dobila kompanija iz Obrenovca, a vrednost je 2 milona dinara.

Do ovih informacija smo došli zbog nezadoljstva građana izgledom Novog Groblja u Nišu.

“Princip je očigledan: parama iz Budžeta se plaćaju plate radnicima, šefovima i direktorima a posao koji oni treba da rade uradiće privatna firma preko tendera. Za šta onda služi to javno preduzeće i radnici?” pita građanin koji nam je poslao slike.

Po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja dobili smo od nove direktorke podatke o celoj javnoj nabavci.

Naime u  izmenjenom planu poslovanja našlo se mesto za angažovanjem privatne firme koja će da radi posao koji je grad poverio preduzećima u javnom sektoru. Da se prisetimo, JKP Gorica je održavala zelenilo u celom gradu, ali je vrlo brzo ta nadležnost vraćena JKP Medijani jer Gorica nije bila u stanju da sve poslove obavlja kako treba. Umesto toga, JKP Gorica je napravila dugovanja koja je grad više puta pokrivao kroz skupštinske odluke, a saldo štete koju je ovo preduzeće napravilo do sada veće je od 6 miliona Eura (da, lepo smo napisali, 6 miliona Eura). Sem direktora koji su se menjali, menadžment firme na ćelu sa ljudim iz SPS-a se nije menjao.

Tekstovi koje smo objavljivali  ranije a za temu imaju poslovanje javnog sektora:

 

Komentarišite na našoj FB strani.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.