Fudbalski savez Srbije

Fudbalski savez Srbije i grad Niš osnivaju privredno društvo zbog razvoja sporta u narednom periodu, o čemu će glasati odbornici Skupštine grada na sledećoj sednici zakazanoj za sredu 14. februar.

Fudbalski savez je dao predlog da se osnuje ovakvo društvo gde bi Niš imao za ulog zemljište na kome se u Niškoj Banji planira izgradnja fudbalskih terena. U pozivu FSS se pozvao na interes u oblasti sporta i pozvao se na Zakon o sportu, ali se nije pozvao na tačne članove, već samo uopšteno na “interes koji propisuje”, što je u skladu sa dosadašnjim “stručnim tumačenjima” zakona i akata i u Nišu i Srbiji.

Naime, javni interes postoji za lokalnu samoupravu sagledan u Zakonu o sportu (RS10/2016), ali nije razvitak samo jednog sporta a ponajmanje ne fudbala, obzirom na uspehe i obuhvat bavljenja dece ovim sportom, da ne pominjemo sredstva koja se izdvajaju.

Evo šta piše u odluci koju grad donosi:

Fudbalski Savez Srbije, ul. Terazije br.35-Beograd, obratio se Gradu Nišu Pismom o namerama br.05-58/1 od 26.01.2024. godine, kojim iskazuje nameru da na teritoriji Grada Niša izgradi moderan Sportski centar-fudbalski trening centar, koji bi doprineo daljem razvoju fudbalskog sporta na teritoriji Grada Niša, kao i na teritoriji Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije (FSRIS), i to sopstvenim sredstvima i po ugledu na nacionalni sportski centar FSS u Staroj Pazovi.
S obzirom da je, kako je u Pismu o namerama br.05-58/1 od 26.01.2024. godine istaknuto, potrebno da se izgradnja sportskog centra realizuje na građevinskom zemljištu koje bi bilo odgovarajuće za planiranu investiciju, predlaže se da Grad Niš u postupku osnivanja zajedničkog privrednog društva uloži kao deo osnivačkog kapitala odgovarajuće građevinsko zemljište, a da Fudbalski Savez Srbije uloži novčana sredstva u izgradnju sportskog centra i nabavku sportske opreme.
Imajući u vidu značaj planirane investicije, u cilju unapređenja i daljeg razvoja fudbalskog sporta na teritoriji Grada Niša, kao i na teritoriji Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije, utvrđuje se da je prihvatanje Inicijative Fudbalskog Saveza Srbije opravdano i u interesu Grada Niša, kao i da se pokretanjem postupka osnivanja sportskog privrednog društva, koje će osnovati Grad Niš i Fudbalski Savez Srbije, u skladu sa odredbama Zakona o sportu („Sl.glasnik RS“ br. 10/2016), ostvaruju pozitivni efekti u oblasti sportskih aktivnosti, koje će se realizovati kroz sportsku delatnost tog privrednog društva.
Ugovorom o osnivanju sportskog privrednog društva, koji će se zaključiti po pribavljenom pravnom mišljenju Pravobranilaštva Grada Niša, bliže će se urediti međusobna prava i obaveze osnivača i definisati svi uslovi i pitanja propisana zakonom, uključujući i ulaganje odgovarajućeg građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Niša u osnivački kapital sportskog privrednog društva, u skladu sa zakonskim propisima.

Obzirom na “uspehe u izgradnji objekata, organizaciji u razvoju sporta, kao i u sportskim rezultatima”, očekivano je da i ovo bude još jedan “Aqua park, stadion i Hala Čair”, ali prvenstveno će biti uspeh jer će sada na lokalnim televizijama krenuti “reka mleka” uspeha i hvalospeva oko prosperiteta koji čeka prvenstveno Nišku Banju i niški sport. Ne zaboravimo i finansije koje se vrte kroz izgradnju.

Samo da ne razmišljamo o cenama, ulicama i nepodnošljivo dobrom životu, korupciji, raspadnutim institucijama jer sada imamo nadolazeće uspehe u sportu i novu šansu za Nišku Banju?

Author

Pismo o namerama Fudbalskog saveza Srbije

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.