Pčelica

Direktorka Pčelice Svetlana Mitić, tužila je za krivično delo “Uvrede” majku maloletnog deteta koje pohađa jedan od vrtića u sastavu Pčelice. Razlog za tužbu je mejl koji je majka deteta poslala Gradonačelnici Niša, žaleći se na situaciju u obdaništu gde je njeno dete. U mejlu, majka deteta je izrazila zabrinutost zbog stanja u ustanovi kao i za dobrobit dece.

Direktorka Pčelice Svetlana Mitić je izgubila ovaj postupak, platila je troškove postupka i advokata tuženoj NIšlijki, tj Sud je odlučio da nije bilo elemenata “Uvrede” i da je njen dopis Gradonačelnici bio opravdan i iskren, naročito ako se uzme u obzir priroda žalbe i njem motiv, koji je Sud ocenio kao iskren.

Nišlijka koja je pisala Gradonačelnici, brinula se zbog potrošnje novca koji nije usmeren na decu i njihove potrebe, tj konkretno je pomenula “da je smanjen broj radnika pa da je zbog toga uvedeno pravilo da deci se dva puta dnevno daje voda i dva puta dnevno noša” tj da im se samo dva puta dnevno omogućava da idu u WC.

Pčelica
Zlonamerni napadi na Svetlanu Mitić, na svu sreću nisu je omeli da bude opet direktorka. Foto: navodi iz tužbe

Advokat Svetlane Mitić je naveo da je tužilja iako je javni funkcioner, bila pogođena neistinama, naročito u vreme novog konkursa za direktora ove ustanove, da je imala zdravstvene probleme, ali na svu svreću ove neosnovane tvrdnje nisu omele da bude ponovo izabrana za funkciju direktora ustanove Pčelica.

Sa druge strane, podaci iz presude govore da je majka bila iskreno zabrinuta za dobrobit dece u obdaništu, po mišljenju Suda.

Pčelica
Direktorka Pčelice izgubila spor jer nema elemenata Uvrede kao krivičnog dela

Sud je ocenio da nema elemenata za delo “Uvrede” po članu 170. stav 1. jer optužena nije nikog omalovažavala, samim tim je Sud odlučio da izneti stavovi ne predstavljaju objektivno bilo kakvu uvredu.

Ovaj proces nije jedini postupak u skorije vreme koje je povela direktorka Mitić. Pre izvesnog vremena, odbačena je krivična prijava protiv urednika Niške inicijatvive Nonića, kao i narodne poslanice Jelene Milošević, a sve zbog iznošenja u javnost afere sa Plazma keksom kome je istekao rok trajanja a još uvek je bio u ustanovi i zamalo j poslužen deci.

Svetlana Mitić ne smatra da je odgovorna za stanje u samoj ustanovi, kao ni zbog troškova sudskih postupaka koje Pčelica gubi na Sudu, pa je na zadnjoj konferenciji za novinare izjavila sledeće:

Manir direktorke Mitić je da zastrašuje i da guši svaku kritiku tužbama, prijava i drugim sredstvima, misleći da će valjda nekog time da uplaši, kao i da će kod svih urodi plodom. Potpuno mi je neverovatno da se usudila da tuži majku deteta iz vrtića zato što je iznela istinu u mejlu Gradonačelnici.

Jelena Milošević SSP
Narodna poslanica Jelena Milošević SSP

Loše je da se guši kritika zabrinutih roditelja, a dobro je da sve prijave i tužbe Svetlane Mitić “padaju na Sudu i Tužilaštvima”, pojašnjava narodna poslanica Jelena MIlošević.

Author