Poverenik Marinović

Poverenik za informacije pod javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, Milan Marinović, pored izjave koju je dao za naš medij pri zadnjoj poseti Nišu, u odgovoru na govor poslanice Jelene Milošević, izneo je nekoliko obmana, da ne kažemo neistina.

Poverenik Marinović je na kritiku poslanice Milošević, ponovo izjavio sve suprotno činjeničnom stanju o protestima u Nišu kao i o radu Policijske uprave, koja je na naovlašćen način prikupljala podatke o ličnostima, pišući im prekršajne prijave “po šablonu”, za šta je u niškoj policiji bio zadužen kao starešina, famozni “major Petrović”.

U toku protesta u Nišu koji su se održavali krajem 2021. godine, veliki  broj građana je dobio prekršajne prijave zbog “drskog i bezobzirnog ponašanja”, “organizovanja i najavljivanja neprijavljenih protesta” kao i “opstrukcije saobraćaja u toku protesta”. Sve ove činjenice nisu od značaja za službu Poverenika i za samog Poverenika.

Prenosimo vam izjavu datu u Skupštini Srbije:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović odbacio je danas tvrdnje dela opozicije u vezi sa protestima 2021. godine, rekavši da nije tačno da ta institucija nije reagovala.

Kada se pojavilo nekoliko pritužbi građana u vezi s protestom u Beogradu, mi smo poslali inspekciju u sedište MUP-a u Beogradu i utvrdili da nijedan prekršajni nalog u Beogradu nije izdat, a da prethodno nisu uzeti na licu mesta podaci od lica protiv kog je izdat prekršajni nalog, rekao je Marinović u Skupštini Srbije.

On je dodao da ne zna da li su policajci podatke uzimali od građana koji su učestvovali na protestu prilikom dolaska ili povratka sa protesta, ali napominje da nije bilo prekršajnog naloga bez potpisa lica.

Odbacio je i tvrdnje da je navodno u Nišu izjavio da su protesti bili malobrojni.

Takođe, rekao je i da se nijedan građanin iz Niša ili bilo kog drugog grada u unutrašnjosti nije obratio povereniku za informacije od javnog značaja pritužbom ili predstavkom jer mu je pisan prekršajni nalog,a da su zloupotrebljeni njegovi lični podaci. Tekst je objavljen na sajtu Radio televizije Vojvodine.

Jelena Milošević je izjavila za redakciju da je jako loše što je Marinović izjavio sve pomenuto u Skupštini, jer Nišlije nisu glupe, a dokazi pokazuju da su svi navodi Marinovića netačni. Milošević nije dobila priliku za repliku u Skupštini Srbije gde bi demantovala navode Poverenika.

Jelena Milošević
Narodna poslanica Jelena Milošević

U izjavi koju smo snimili u toku posete samog Milana Marinovića Nišu, izjavio je gotovo iste stvari, suprotne onom što imamo u dokumentaciji, kao i onom što zna veći broj nišlija.

Marinović je u izjavi datoj Niškoj Inicijativi takođe izneo stav da je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nadležan za ove potencijalne zloupotrebe, dok se ista služba Poverenika oglušila o dva zahteva za pokretanje nadozora nad radom PU Niš.

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a je odbio prigovore koje smo poslali vezano za naovlašćeno prikupljanje ličnih podataka građana u toku ekoloških protesta.

Po zvaničnim podacima kao i po procesima pred Prekršajnim sudom, postoji opravdana sumnja da je došlo do zloupotrebe podataka, za šta redakcija poseduje i jednu presudu gde se od strane Apelacionog suda traži da se izjasni podnosilac prekršajne prijave, u ovom slučaju PU Niš, tj da pojasni kako je došao do ličnih podataka koje je koristio u predmetima.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.