Planovi generalne regulacije u Nišu su promenjeni početkom godine da bi se omogućilo investitorima da na određenim lokacijama povećaju spratnost. Konkretno, pored Delte, menjaće se još jedna pozicija na kojoj je dozvoljena gradnja do 12 etaža.

Informacije do kojih smo došli iz više izvora, potvrđuju nam da je došlo do promena, a lokacija na periferiji je poslužila kao “alibi” da se Delti dozvoli veža spratnost objekta koji gradi.

Kao i u svim ostalim promenema planske dokumentacije u korist investitora, uključen je Zavod za ubanizam, kao i direktor i njegovi planeri i bliski saradnici. Unutar samog Zavoda za urbanizam su nam i potvrdili ove tvrdnje. U svemu učestvuju poznati urbanisti i arhitekte koji su vodili grad u mandatu Gradonačelnika Bulatovića.

Miroljub Stanković Zavod za urbanizam

“Ovaj investitorski urbanizam sada pored menjanja plana redovnog održavanja ulica kao i nedostatak dokumentacije za samu gradnju saobraćajnica oko Delte, sada menja i planske akte grada, i naravno daje Delti zemljište svih građana Niša” govore sagovornici redakcije.

U svim ovim odlukama aktivno učestvuje uvek Komisija za planove grada Niša, planove i pripremu za sve one koji plaćaju završava Zavod za urbanizam, dok sadašnja Uprava za građevinarstvo kada dođe do nje, sve aminuje, pojašnjavaju naši sagovornici.

Zavod za urbanizam smo upoznali kroz zavnična dokumenta u kojima smo prikazali i prosečne pate i zarade direktora, budžet preduzeća od 108 miliona, dok detalje možete pročitati u ovom tekstu.

Broj etaža koji je dozvoljen u Nišu je p+6, dok je sada Delti dozvoljeno p+12. Ranije odluka sa 6 etaža je usvojena zbog provetravanja grada, jer je Niš u kotlini.

Kao i do sada, izgradnju i sve aspekte rada na ovom projektu pratićemo na dalje.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.