Informacije o zločinima Belivukove kriminalne grupe ne prestaju da se pojavljuju i intrigiraju javnost. A šta je policija znala pre nego što je grupa uhapšena, kome je pomagala i da li su neki zločini mogli biti sprečeni?

Fantomke, duge cevi i uz hitove devedesetih, prema pisanju medija i snimcima objavljenim na portalima, tako su Veljko Belivuk i pripadnici Kavačkog klana išli u mafijaške obračune. Obično su ratovali sa pripadnicima Škaljarskog klana. Predsednik Srbije kaže da su razni funkcioneri i razni pripadnici policije davali informacije grupi Veljka Belivuka.

„U jednom trenutku, u borbi između dve mafijaške grupe, jedna je imala dostupnost informacija o kretanju pripadnika druge mafijaške grupe, te je prva sa lakoćom izvršavala najteža krivična dela protiv te druge grupe“, rekao je Aleksandar Vučić.

I prema informacijama N1, nekoliko ljudi, koji su povezivani sa Škaljarskim klanom, bili su, neposredno do ubistva, pod pratnjom bezbednosnih službi. Vučić kaže da se moraju istražiti svi oni koji su iz državnog aparata, na različite načine, pomagali klanu. Za sada su uhapšena dvojica policajaca koja su, posle hapšenja, pretresala Belivukovu kuću i pokušala da prikriju dokaze. Jedan od uhapšenih je bivši načelnik jednog odeljenja u SBPOK-u Predrag Lajić, koji je sa te pozicije smenjen pre mesec i po.

„Na pretresu, oni nisu znali da je BIA već ugradila prislušne uređaje, da prati kriminalnu aktivnost kriminalaca i na pretresu konstatuju da vide pištolj i dogovore se da ustvari nisu videli pištolj“, naveo je Vučić.

Policija sumnja da je vođa Kavačkog klana Radoje Zvicer. Upravo kod njega je, ovog januara, Belivuk bio u gostima u Crnoj gori. Zvicer je teško ranjen, maja 2020. godine kada je pokušana njegova likvidacija u Ukrajini, gde se i krio. Prema saznanjima N1 Belivuk je imao informacije da je Milan Ljepoja bio naručilac Zvicerovog ubistva, te da je to bio razlog njegove likvidacije 9. decembra prošle godine, u kući u beogradskom naselju Ritopek. O tome je, ali bez navođenja konkretnih imena, govorio i Vučić.

„Belivuk i ostali imaju svog gazdu koji je na teritoriji Crne Gore, mislim da je pokušano njegovo ubistvo, a onda su stvarnog ili tobožnjeg organizatora ubistva tog kriminalca, raskomadali na komade ovde“, dodao je.

Dokazi o tome gde je Milan Ljepoja, poznat kao jedan od vođa bande Pink Panter poslednji put viđen, tokom vikenda pokazani su i na Pinku. Pušteni su i snimci razgovora, kako se ubistvo planira, ali i kako Belivukovi saradnici govore tome da Ljepoje više nema, pošto je izvršen zločin. Penzionisani radnik DB-a Božidar Spasić na Pinku rekao da su snimci o pripremi likvidacije i momenti kada je Lepoja poslednji put viđen živ – zabeleženi kamerama bezbednosnih službi.

„Oni su mislili, da ih Služba ne kontroliše“, kazao je. „Vidite i datum, to je pred likvidaciju Milana Ljepoje, 8. decembar“.

Dokazni materijal, za javnost je tumačio vlasnik jednog tabloida: „Oni su sa njim kontaktirali, rekli su mu – treba da se vidimo, da pričamo, kod nas u kući u Ritopeku, i evo ga on sedi na suvozačkom mestu, ulazi unutra i nikada više ne izlazi“.

Nejasno je, ako je, policija imala informacije da se ubistvo planira, zašto ga nije sprečila ili pozvala na informativni razgovor Belivuka i njegove saradnike, pošto je Ljepojin nestanak prijavljen. Podsetimo, 9. decembra 2020. godine, već je uveliko bio objavljen rat mafiji. Sumnja se da je od 2019. godine, najmanje desetoro ljudi, koji se vode kao nestali, ubijeno od strane Belivukovog klana.

Tekst preuzet sa sajta N1,

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.