Dom zdravlja Niš ne dostavlja bilo kakve informacije za koje su pitani od strane nepoželjnih medija i novinara

Dom zdravlja u Nišu u svom sastavu ima i Sportski dispanzer koji je specijalizovan za sve sportske povrede i slična stanja povreda lokomotorsnog sistema kao i terapije za većinu navedenih povreda. U sportskom dispanzeru sportisti mogu da urade i sportski pregled koji je potreban svim članovima sportskih klubova.

Ono što je oduzeto kao usluga sportskom dispanzeru i svim sportstima jeste usluga pregleda i dijagnostike Ultrazvukom. Ova dijagnostička metoda je jeftina a veoma je precizna i pouzdana za veliki broj stanja u sportskim i sličnim povredama.

Ukoliko neko sada želi da uradi ultrazvučni pregled za neku povredu koju ima, potrebno je da dobije uput Fizijatra, posle čega ide na zakazivanje u glavni objekat Doma Zdravlja.

U vreme epidemije, građani misle da treba da bude skraćen broj poseta lekarima ako im je potrebna neka usluga.

Nekoliko građana nas je kontaktiralo sa pitanjima oko ovakve procedure. Njihov komentar je bio da u privatnim klinikama mogu da urade pregled i Ultrazvuk odmah ako se plati, ali u sportskom dispanzeru ne mogu.

Danijela Nešić iz Doma Zdravlja nam je objasnila zbog čega su građani i sportisti uskraćeni. Naime, po pravilnicima usluga koje pruža Dom zdravlja, RFZO više ne omogućava da Dom zdravlja kroz pregled u sportskom dispanzeru vrši uslugu ultrazvučnog pregleda, već samo propisuje da može preko uputa iuzabranog lekara da se kroz, opet, pravilnik i uslugama, u strogo kontrolisanim uslovima dopusti ova usluga u odeljenju radiologije u Domu zdravlja Niš.

Sa druge strane, građani koji su kontaktirali redakciju ove usluge su uredno platili u privatnim klinikama. I dalje im nije jasno zbog čega ovu uslugu ne mogu da urade u Sportskom dispanzeru. Njima pravilnici RFZO i razna druga dokumenta ne daju odgovor na njihov problem.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.