Bahaćenje SNS-a

Devetog oktobra, nakon pokretanja zvaničnog veb sajta Niške inicijative, objavili smo priču o malverzacijama funkcionera Gradske opštine Niška Banja koji su za džip VW Amarok 4×4 umesto kataloških 40 000 € izdvojili preko 100 000 €, uz kupovinu i dodatne opreme u vrednosti od oko 80 000 €.

Obzirom da smo građanima koji su nam se javljali putem društvenih mreža obećali da nećemo stati sa ovim istraživanjem zloupotrebe resursa dok se ne pronađu odgovorna lica, donosimo vam nastavak priče o skupocenom „protivpožarnom“ vozilu i načinu na koji se ono koristi.

Nakon objave ove priče, prisutni novinari na našoj pres konferenciji zatražili su komentar od predsednika opštine Niška Banja, Dejana Jovanovića, koji je najpre odbio da „komentariše Nišku inicijativu“, a sutradan u izjavi za Medijsku kutiju negirao sve naše navode i objasnio da u pitanju nije džip već „vozilo sa nadogradnjom za gašenje požara i kompletnom opremom za delovanje u vanrednim situacijama“.

Mi smo istog dana otišli na lice mesta – na parking ispred same opštine kako bismo detaljno proverili posebnost ovog vozila kao i to da li se u međuvremenu pojavila dodatna oprema za isto.


Iako smo utvrdili da su činjenice o izgledu i ceni vozila koje smo izneli u tekstu tačne, želeli smo da dobijemo zvanične informacije od predstavnika Niške Banje slanjem Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja kojim smo tražili dostavljanje kompletne dokumentacija o kupovini, osiguranju, registraciji vozila kao i račun o kupovini dodatne opreme.

U zakonskom roku je pristigao odgovor od Mirjane Grčić, načelnice uprave ove opštine, u kome se navodi kao korisnici sredstava u obavezi smo da poštujemo klauzulu poverljivosti. U skladu sa pomenutim pravilima, sva dokumentacija može biti data na uvid isključivo nadležnim državnim institucijama koje vrše kontrolu utroška EU sredstava na osnovu važećih zakonskih odredbi kao i to da se za sve informacije obratimo Ministarstvu za evropske integracije.

Nakon administrativne borbe sa čelnicima pomenute gradske opštine i nevoljnog momenta njenog predsednika kada je u pitanju informisanje građana o poslovanju ovog dela lokalne samouprave, prelazimo na nešto zabavniji deo.

Ovaj događaj naterao nas je da se pažljivije upoznamo sa likom i delom Stevana Končara, a prvo mesto je svakako bio njegov profil na Fejsbuku, gde smo temeljnom pretragom između stotina fotografija i objava uočili nešto što će nam biti od velike koristi za ovu priču.

Objava o kojoj govorimo datira par meseci unazad, u period manifestacija na teritoriji opštine Niška Banja, a na njoj možemo primetiti pomenutog Končara kako sa još par osoba koristi džip sa dodatnom opremom u teretnom delu ukupne vrednosti oko 180 000 € koji se može videti na našem snimku kako bi se blago rečeno – rashladio.


Predsednika opštine Niška Banja, Dejana Jovanovića, upitali smo da prokomentariše ovaj događaj i fotografije svog čestog partnera na terenskim akcijama – Stevana Končara koji se sa svojim prijateljima bahati igranjem „mis mokre majice“ pritom zloupotrebljavajući vozilo i opremu koja bi trebala da služi za delovanje u slučajevima požara i poplava, međutim do trenutka objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

Napominjemo da smo kao i u prvom slučaju kada smo otkrili potencijalno krivično delo o svemu obavestili Kancelariju IPA u Nišu, kao i Ministarstvo za evropske integracije, dok ćemo uskoro obavestiti javnost o postupanju Tužilaštva po našoj krivičnoj prijavi iz prethodnog teksta.

Takođe ćemo objaviti informaciju da li su iz IPA fonda prekogranične saradnje uplaćena neka sredstva na devizni račun Niške Banje ili svo ovo bahaćenje i zabavu članova Srpske napredne stranke zapravo plaćaju građani Niša iz svog džepa.

Priča o preplaćivanju džipa za svega 10 dana pregledana je preko 3500 puta na našem sajtu, dok je putem Fejsbuka ona doprla do više od 22 600 korisnika ove društvene mreže. Smatrajte se obaveštenima.

Authors

Zahtev i odgovor - GONB
Pitanje predsedniku GONB i Zahtev IPA