Svi namešteni tenderi Sportskog saveza Niša

Sportski savez Niša, granski sportski savez čija bi uloga trebala da bude da motri i okuplja pod svojim krilom sportske klubove, saveze i organizacije, poslednjih godina postao je predmet netransparentnog poslovanja, čestih smena rukovodstva i nezakonitog otpuštanja radnika.

I pored navedenih nuspojava, Sportski savez Niša i dalje na gradskim konkursima iz budžeta dobija milionske iznose za svoje poslovanje. Tako je ovaj savez  za „redovne aktivnosti“ u 2019. dobio preko 7 900 000 dinara, za isti program prethodne godine gotovo tri miliona manje – 4 900 000, dok mu je za finansiranje redovnih aktivnosti u 2017. godini iz gradske kase odobreno skoro 6 900 000 dinara.

Niški sportski savez u svom planu poslovanja već godinama tradicionalno ima svega par akcija kao što su STOP! Svi na sport“ i oživljeni Majski turnir“ u malom fudbalu koji obuhvata takmičenje dece osnovnih i srednjih škola u Nišu.

Iako bi se zbog pomenutih akcija možda moglo razmatrati da Sportski savez Niša radi svoj posao na pravi način i dobijen novac troši namenski i u prave svrhe, stav Niške inicijative po tom pitanju je jasan i iznošen u više navrata javno – smatramo da je ovaj savez bio i ostao politička poluga za finansiranje i sumnjive „rabote u sportu“ unazad više desetina godina kao i to da je bio po volji svih vlasti.

U prilog našim tvrdnjama govori i činjenica da Sportski savez Niša poslednje tri godine raspisuje tender kojim traži uslugu Proizvodnje i emitovanja medijskih sadržaja u emisiji „Zona Sporta“

Za ove usluge platili su istoj firmi tokom trogodišnjeg perioda 3 160 000 dinara (2017. dato 760 000; 2018. i 2019. po 1 200 000). Ono što je svako ko se prijavi u želji da dobije ovaj posao morao da ispuni od uslova jeste sledeće:

  • Snimanje, montaža, postprodukcija i elektronskografička obrada;
  • Novinarsko pokrivanje i rad u studiju;
  • Plasiranje informacija i svih ostalih medijskih sadržaja putem interneta na specijalizovanom portalu za sport, kao i plasiranje određenog broja medijskih sadržaja na jednoj od televizija specijalizovanoj za sport;
  • Izrada minimum 25 televizijskih emisija, u trajanju od 30 – 60 minuta, koje će se emitovati jednom nedeljno uz tri reprize, u periodu od zaključenja ugovora do kraja godine.
Svi namešteni tenderi Sportskog saveza Niša
Branislav Ignjatović i Goran Stanković na zajedničkom zadatku; foto: Facebook/printscreen

Svi uslovi i sredstva opredeljena za javnu nabavku ne bi predstavljala problem da nismo upoznati sa nekoliko činjenica o učesnicima ove „afere“.

Naime, Goran Stanković, autor televizijske emisije „Zona sporta pored toga što je zadužen za kontakt sa medijima u Gradskoj upravi Niša, član je upravnog odbora Sportskog saveza dok istovremeno radi sa osnivačem portala Sport juga“ – Branislavom Ignjatovićem.

Dalje, udruženje Sportski novinar“ u kome Stanković radi i u kome je aktivan,  godinama unazad na konkursima dobija milionske iznose za programe sa sličnom programskom delatnošću kao i emisija na TV Zona na kojoj je zaposlen, pa je nejasno da li on preko projektnog finansiranja finansira svoj rad na televiziji ili samu televiziju?

Da li bi Stanković kao član upravnog odbora smeo da ima udela u izvršenju onoga što je propisano pomenutim javnim nabavkama?

Ipak, u ovom svojstvu on zajedno sa Ignjatovićem nastavlja da bez posledica prodaje sopstveni medijski sadržaj kroz žargonski rečeno „drugu ruku“, odnosno televizijsku emisiju koja se emituje na TV Zona i u koju bivaju pozivani samo predstavnici klubova koji su članovi samog Saveza, predstavljajući tako jednu šarenu sliku blagostanja o stanju u kome se nalazi sport u Nišu.

Imajući u vidu opis traženih usluga verujemo da su ovi tenderi unapred planirani kako bi se novac dodelio odgovarajućem ponuđaču, odnosno da su sami uslovi „štelovani“ po meri određenih firmi tako da je jedini ponuđač ujedno uvek i pobednik ovih poziva i javnih nabavki koje Sportski savez Niša zajedno sa Stankovićem koji je član Upravnog odbora raspisuje.

Napomenućemo samo da mnogi mediji koji nisu po meri ove vlasti na konkursu ili ne dobijaju sredstva ili dobiju uvredljivo smešne iznose kojima ne mogu da se pokriju programski sadržaji na adekvatan način, dok se u ovom slučaju novac svih građana rasipa na različite načine (in)direktno pomažući one koje smatraju poslušnima.

Author

SSN Ugovor 2017
SSN Ugovor 2018
SSN Ugovor 2019