Novac u sportu

Sportski savez Niša, krovna sportska organizacija od krucijalnog značaja za sport, u 2019. godini je dobila dve presude Prekršajnog suda iz domena rada i bezbednosti. Inspekcija rada iz Niša je po uočenim nepravilnostima pokrenula postupke pred Prekršajnim Sudom u Nišu, gde su dve osuđujuće.

Na obe su uložene žalbe, ali su obe žalbe odbijene. Jedna presuda je vezana za sigurnost na radu dok je druga u vezi sa radnicom Sportskog saveza Gordanom Zlatkov, koja je po njenim rečima isterana iz saveza jer nije htela da učestvuje u “koruptivnim radnjama” kako ih ona i opisuje.

Sportski savez Niša
Sportski savez mesto drugarskog zapošljavanja; foto: Facebook/printscreen

Gordana je radila u Sportskom savezu 18 godina, i po njenim rečima je bila vredan i dobar radnik. Sa druge strane, po njenim rečima i po stanju koje smo zatekli u samom savezu, tetka šefa Kancelarije za mlade Stevana Živkovića, Sonja Simić, je dobila posao za stalno u savezu u kome je Gordana dobila otkaz.

Gordana kaže da je taj savez postao porodična firma većnika Kačara i njegovog druga Steve, dok podaci koje poseduje Odbornik Srđan Nonić potvrđuju da je Budžetska inspekcija prosledila predmet kontrole Saveza Policijskoj upravi u Nišu, ovog puta po potpuno drugoj prijavi.

Presuda Prekršajnog suda Sportskom savezu propisala je kaznu od 100 000 dinara, a novčano su kažnjeni bivši i sadašnji Generalni sekretar, kazna za jednog od njih je 30 000 dinara. Po dostupnim dokumentima i rečima Gordane Zlatkov, sekretari u vreme presuda i prekršaja su bili Predrag Pržić i Dejan Milosavljević.

Snimak koji je napravio ne tako davno Odbornik Nonić pokazuju prazne kancelarije saveza kao dokaz kako se radi. Sportski savez je u vreme kad nije isplaćivao plate Gordani Zlatkov, u 2017. godini, imao ukupni prihod iz Budžeta grada od preko 15 miliona dinara za razne “programe”.

Gordana Zlatkov se na sve moguće načine obraćala i ukazivala na probleme većniku Branislavu Kačaru, Gradonačelniku, inspekcijama, funkcionerima SNS-a i Odborničkoj grupi Niška Inicijativa (zbog poznatog kritičkog stava o finansiranju i radu u sportu). Za sve to ima dokaze i dokumentaciju.

Žena je bila očajna, meni je bilo jasno šta se tamo radi i zbog čega nju targetiraju svojim ponašanjem, voleo bih da sam mogao da pomognem, ali sam svestan šta se radi u sportu i za šta se samo radi. Neizmerno mi je žao Gordane i toga šta je proživela, izjavio je Nonić.

Dokumenti do kojih smo došli pokazuju da je u vreme kad je Gordana dobila otkaz plata sa SSS bila 55 000 dinara dok su Generelani sekretar i “menadžeri” dobijali od 65-75 000 dinara neto platu.

Niška inicijativa se za komentar po pitanju osuđujućih presuda samog Saveza, njegovih predstavnika kao i slučaj zapošljavanja osoba bliskim zvaničnicima grada, obratila Sportskom savezu Niša, međutim oni su pozivajući se na tajnost podataka odbili da daju zvaničnu izjavu.

Zašto je bitno da javnost sazna za presude Prekršajnog suda po ovim stavkama?

Po važećem članu Zakona o Sportu (RS 10/2016.) član 118. stav 5. kaže da nosilac programa ne sme da bude kažnjavan u poslednje dve godine za prestup iz finansijskog poslovanja (presuda za neisplaćivanje plata Gordani Zlatkov) i za prestup sa korišćenjem imovine (presuda za neispunjavanje naloga Inspekcije rada vezano za bezbednost radnika).

Sve pravosnažne presude, žalbe i odbijanja žalbi na presude, proslediće se Komisiji za sport koja ima obavezu da postupa po zakonu i pravilniku za finansiranje, a kasnije u postupku na adrese još nekoliko organa grada i republike.

Uskoro opširnije o presudama Prekršajnog suda u Nišu vezano za Sportski savez Niša… Da, ima još!

Presuda - SSN
Presuda 2 - SSN