Agencija za sprečavanje korupcije koja treba da ima ažurirane podatke i koja traži da funkcioneri po zakonu svoje podatke ažuriraju u roku od 30 dana, više meseci kasni u izveštavanju. Kašnjenje se ogleda u prikazu podataka javnih funkcionera, njihovih primanja i funkcija, kao i primanja i imovinskog stanja.

Posle više meseci praćenja izveštavanja javnih funkcionera na sajtu i registru Agencije za sprečavanje korupcije, iz više izvora bliskih agenciji smo dobili podatke i informacje za rad same Agencije i funkcionisanje registra.

Naime, u Srbiji ima preko 35.000 regostrovanih funkcionera koji su pokriveni bazom podataka Agencije. Naši izvori govore da registar nije ažuriran, dok je sama migracija registra sa svim podacima još u toku, kao i da imaju određenih tehničkih problema, pa je moguće da neki podaci nisu vidljivi u pretragama.

“Nemamo dovoljno sredstava za funkcionisanje svih stvari, imamo problema sa sajtom, dosta velika količina podataka je u pitanju što se tiče registra. Imamo 35.000 lica u registru. Finansije su nam problem naravno, a zatim i tehnička rešenja. Mi se trudimo da nam i baza i Agencija bude za primer, ali ne ide nam…” bila je jedna od izjava koje smo dobili od naših izvora.

Na pitanje koliko terabajta ili druge jedinice za merenje memorije zauzima baza, sagovornik nije imao odgovor.

Zbog ovih kašnjenja u promenama u registru, postavili smo pitanje Agenciji za sprečavanje korupcije 31.10.2020. godine. Odgovor smo dobili 17 dana kasnije, pa je tako podataka koji je prijavljen pre dva meseca još uvek nedostupan na sajtu agencije.

Po registru Agencije, Darko Bulatović je još uvek Gradonačelnik, dok je Dragana Sotirovski još uvek Načelnica Nišavskog upravnog okruga. Ne vide se promene koje su prijavljene na vreme. Evo trenutne sadržine registra za Bulatovića i Sotirovsku. Po informacijama iz Agencije, oni su na vreme prijavili imovinu, što nam je sadašnji odbornik Bulatović i potvrdio na zadnjem zasedanju Skupštine grada, kada smo ga lično i pitali za detalje oko prijave imovine.


Author