JKP Gorica

Skupština grada je ponovo na zadnjem zasedanju “dokapitalizovala” JKP Goricu. Sada je dato malo preko 50 miliona dinara, što dovodi do oko 800 miliona pokrivanja dugova i lošeg poslovanja na više načina.

Za vreme Darka Bulatovića kao Gradonačelnika, ovom preduzeću je na razne načine, a sve kroz skupštinske odluke, pokriveno oko 650 miliona dugova, koji je jedan te isti menadžment napravio. Menadžment je jedan te isti, na čelu sa kadrovima iz SPS-a. Direktori su se menjali zadnjih godina, ali su bili svojevrsna ikebana, bez ikakve funkcije sem formalne.

Po informacijama koje nam je dao Rade Rašović, uzbunjivač koji je izneo u javnost sve detalje kriminalnih radnji koje su dovele do ovakvih gubitaka, u ovom preduzeću iako radi na papiru oko 108 radnika, ima 10-12 radnika koji rade sahranjivanja i građevinske radove. Ostalo sve sedi po kancelarijama po rečima Rašovića. Rašović  je jedan od 56 radnika koji su otpušteni u Gorici, ali je masa plata ostala ista u tom periodu, dok je rast plata beležio samo isti taj menadžment koji je doveo preduzeće u ovakvu finansijsku situaciju.

Rašović nam je pojasnio da je tadašnji Gradonačelnik Bulatović, koji sada svaljuje odgovornost na “grad” direktno stajao iza SPS-a i njegovog menadžmenta.

Bulatović je izjavio za govornicom zadnje Skupštine grada 1. decembra 2020. da je dug Gorice bio po preuzimanju kabineta od Perišića, bio 0 dinara. Navodno je sve redovno plaćano poverenicima, i da niko nije dogovoran se stranaka i političara. Ostaje nepoznato po njegovim rečima ko je kriv i ko je napravio.

Rade Rašović i Zoran Jovanović koji su bili deo radne grupe Budžetske inspekcije, koja je pronašla i istražila jako veliki broj nepravilnosti, uredno su dobili otkaze, dok je pred Tužilaštvom u Nišu pokrenut predistražni postupak zbog lažnog uzunjivanja javnosti protiv Rašovića i Jovanovića, za šta je po njihovim rečima odgovoram sam Darko Bulatović, koji je i sa same govornice u Skupštini grada pretio ovim činom.

Niko nije odgovoran za ovakvo poslovanje i gubitke, do sada niko nije dobio ni otkaz, niti hapšen za gubitke od malo manje od 7 miliona Eura, koje je naravno platio svaki građanin Niša. Poslušajte darka Bulatovića koji je jako dobro upućen u problematiku JKP Gorice šta priča, ako uspete da ga razumete:

JKP Gorica i dalje posluje negativno, iako je i u vreme pandemije njihovo poslovanje neometano, jer jednostavno sahranjivanje ne može da stane. Ujedno sve usluge se naplaćuju unapred, tako da ostaje nejasno kako se dešava negativno poslovanje Gorice.

Povodom ovih navoda i svih pređašnjih, u toku pisanja ovog teksta smo poslali zahteve Budžetskoj inspekciji, kao i na adrese tri tužilaštva oko detalja koje smo izneli u tekstu.

 

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.