Plata od 700 Eura u vaterpolo klubu Nais, pomoć države od 8.5 miliona u zadnje dve godine, besplatni termini ali i smanjen budžet za sport kao najveći problem u nacrtu budžeta za 2022. godinu obeležili su raspravu u Skupštini grada Niša, po mišljenju Milana Krstića odbornika iz Ruske stranke i Predsednika skupštine vatrpolo kluba Nais.

Po saznanjima i dokumentaciji koju poseduje redakcija, vaterpolo klub Nais treba da plati po presudi suda preko 2 miliona dinara Sportskom centru Čair, dok termine u samom bazenu ne plaća godinama unazad, pored milonske pomoći koju dobija od grada.

Krstić kaže da su plate u sportu mizerne i da plate u njegovom klubu nisu veće od 700 Eura:

Prethodnih godina Nais je dobijao oko 15 miliona dinara, dok je u 2021. godini iznos pao ispod 10 milona direktnog davanje iz budžeta grada.

Krstić je sam priznao da je Nais dobio od države i ove i prošle godine 8.5 miliona dinara.

Po istraživanju koje smo radili, saznali smo da je vrednost termina koje dobija ovaj klub na godišnjem nivou oko 24 miliona dinara, po zvaničnom cenovniku Sportskog centra Čair. Vaterpolo klub Nais u jednom danu ima 6 termina u dva bazena ukupno.

Na pitanje da li poznaje zakonske prioritete u jedinici lokalne samouprave, Krstić je jasno odgovorio da ne zna odgovor, ali je bio vrlo jasan da Niš treba da finansira vrhunski sport.

Iako Zakon o sportu u članu 137. i 138. kaže upravo suprotno, ni Krstić ni drugi nezadovljni klubovi se ne obaziru na zakonske i podzakonske akte koji govore isto.

Krstić naglašava da je grad doneo odluku da klubovi ne plaćaju nadoknadu za korišćenje prostora u njegovom vlasništvu. Po podacima koje imamo ta izjava nije tačna, jer mnogi klubovi plaćaju komercijalne cene Sportskom centru Čair, dok samo nekolicina klubova koji inače imaju milionske budžete koje dobijaju od grada, dodatno dobijaju besplatne termine.

Branislav Jovanović iz “Niš moj grad” odborničke grupe kaže da Krstić ne treba da se mnogo buni jer prima platu od 100.000 i pita da li treba političari da budu u upravama sportskih klubova.

 

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.