Pomoćnica Gradonačelnice Niša Marina Živulović Petrović koja je i po odlasku u penziju još uvek u radnom odnosu kao stručnjak iz oblasti građevinarstva, 2005. godine je pravosnažno osuđena za zloupotrebu službenog položaja.

U presudi koju smo uspeli da dobijemo, jasno se vide obeležja krivičnog dela i da su vezana za vršenje poslova građevinskog inspektora. Konstatovana je teža povreda prava oštećene osobe, kojoj nije uklonjen objekat sa lične parcele.

Pojašnjeno je da je objekat koji je Republički inspektor naložio da se odmah poruši, uklonjen posle 6 godina zakašnjenja, samim tim je narušeno pravo svakog pojedinca da “uživa u svojoj imovini” što je sagledano i Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Živulović Petrović je svoju karijeru provela isključivo u gradskoj upravi, u organizacionim delovima vezanim za građevinarstvo i inspekcije, dok su se kroz više administracija imena uprava, sekretarijata i odseka menjali. Septembra 2021. godine imenovana je u pomoćnicu Gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Evo je u jednom od snimaka koji je napravljen posle više nauspelih poziva od strane novinara Niške Inicijative, gde smo polušali da joj postavimo pitanja vezano za inspekcije i Upravu za građevinarstvo.

O delovanju dok je bila načelnica građevinske inspekcije, pisali smo u tekstu o kafani Nišlijska mehana, koja je uspela da bude legalizovana kao “vrtno senilo”.

Pitanje koje postavljaju javnosti sagovornici redakcije koji su hteli da ostanu anomimni jeste:

ima li u ovom gradu kvalitetnijih stručnjaka koji mogu da vode službe koje je Živulović Petrović vodila, i može li neko nov da se pojavi u struci koga krase druge osobine?

Ovim tekstom otvaramo serijal o građevinarstvu u Nišu na sajtu Niške Inicijative.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, podelite ga na društvenim mrežama.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.