Danijel Dašić

Za sve one koji se pitaju šta se to pravno-formalno dešava u GIK-u, evo da vam dam jedan pogled, iz one manjine, koja se zove članovi proširenog sastava, koja redovno biva nadglasana od vladajuće većine, zbog čega više ne vidim ni razlog za dalje prisustvo na tim sednicama. Osnovne principe demokratije smo očito zaboravili, pa evo jednog podsetnika, da je to “vladavina većine uz poštovanje manjine, zajedno sa uvažavanjem prava građana”. Zloupotreba većine, bez obzira na demokratske procese izbora, predstavlja diktaturu.

Gde smo mi, procenite sami. Na zadnjoj sednici, GIK je razmatrao 17 prigovora opozicije, u kojima se u 16 slučajeva tražilo da se isprave rezultati u zapisnicima, jer se naknadnim brojanjem sadržaja u džakovima utvrdilo da se zvanični rezultati glasanja u zapisnicima ne poklapaju sa stvarnim stanjem, i to svaki put (vidi vraga) samo za par glasova, manje (za opoziciju) više (za vlast). Kakva slučajnost.
U jednom slučaju, na biračkom mestu Medijana 10, proverom je utvrđeno da su razlike između zapisnika i stvarnog broja glasova tolike, da se traži i ponavljanje glasanja.
Sve je to normalno, rade ljudi, greške su moguće, ali ih treba i ispraviti kad se uoče, da bi se sve to dovelo u red i ispoštovala volja građana. Zato u GIK-u i postoje, doduše u znatnoj manjini, i ljudi koji nisu predstavnici vlasti.
Zahvaljujući baš toj svoj većini, GIK je rešenjima odbacio sve prigovore ovlašćenih predstavnika opozicije. To se više-manje i očekivalo, ali ono što nije bilo očekivano, je da su koristili vrlo čudno obrazloženje – svi prigovori se odbacuju jer su NERAZUMLJIVI?
Kako sad pa to? Od kada je prosta matematika problem? Hajde da vidimo šta je to za naš GIK NERAZUMLJIVO, kad se u džaku nađe, kao po pravilu, u proseku jedan do dva manje listića za listu oko SNS-a nego što je upisano, a istovremeno isto toliko listića više za opoziciju nego što je upisano.
Što bi rekao Bata Stojković u filmu Balkanski špijun, “…hoće centrala da pogreši jednom…”
Ovde je “centrala” pogrešila 16 puta, i dodala na ovom malom uzorku ukupno 18 glasova listi oko SNS, dok je 16 glasova skinula opoziciji. Da dodam samo da je i “rus(ofilu)” dodala jedan glas, kao i da je pogrešno računala 17 listića kao nevažeće?
Izbori
Mandati, Rusi, Gik…
I tu nije kraj. Do sada je otvoreno oko 100 džakova, i proveren sadržaj, tako da govorimo o stotinama glasova koji nisu upisani kako treba. I desetinama prigovora, o kojima tek treba da se glasa.
E sad, neko će reći, “to je stotinak glasova, to ništa ne menja”. Pa i nije baš. Samo desetak glasova odlučuje da li će “Tika radikal”, ovog puta prerušen u “baćušku”, odlučivati da lista oko SNS- ima tesnu većinu. A samo par stotina glasova odlučuje o tome da li lista oko SNS ima taj 30-ti mandat, ili ne. Da pojasnim, par stotina glasova pravi razliku između toga, da li ćemo imati 32 odbornika bivše opozicije prema 29 odbornika bivše vlasti u novoj Skupštini. Ili će “centrala” odlučiti da to bude 30-30-1 rus(ofil). Ja nekako mislim da ipak mi treba o tome da odlučujemo. Jer smo to već uradili 2. Juna. Većinski, kako god ga brojali, čak i sa sumnjivim programom koji je koristio GIK.
U prigovorima opozicije je sve to jasno navedeno i konstatovano, sa zahtevom da se isprave rezultati na tim biračkim mestima. Ništa strašno. Čista matematika za osnovnu školu. A barem te (nadam se) diplome naprednjaci nisu kupovali. Jednostavno, negde postoji glas više, negde glas manje, i sve treba uspraviti prema stvarnom stanju. I po volji građana i građanki Niša.
Šta je to čudno GIK uradio u svom obrazloženju (svih) Rešenja o odbijanju: izjavio je da im je to NERAZUMLJIVO. Neverovatno. Može se reći i sramotno. Prosta matematika im je NERAZUMLJIVA. Možda zato što su u ovih 12 godina na vlasti naučili samo na “dodavanje” i ne znaju kako da oduzmu glasove. Možda nešto drugo. Ne znam, meni je baš taj njihov deo NERAZUMLJIV.
Drage Nišlijke i Nišlije, da pitam vas. Da li je barem vama jasno i RAZUMLJIVO, da kad se u prisustvu SVIH zainteresovanih strana u prostorijama GIK-a proveri sadržaj džakova, i utvrdi TAČAN broj glasova za liste koje su učestvovale na izborima, da to treba i da se ISPRAVI u zvaničnim rezultatima? Jer izgleda da GIK taj deo ne može da razume, i pribegava pravnim izgovorima i postojanju većine. Da im je tu barem Ana, pa da im objasni ono “moram da razumem, kako da razumem”. Ali Ane nema. Ko bi još mogao to da im to objasni?
Ima još jedna interesantna stvar. Da se u skoro svakom džaku javlja isti problem – ili broj listića ne odgovara zapisniku, ili su pogrešno razvrstani, ili ne znam više šta. Reče neko uz GIK-a da je to zato su im članovi biračkih odbora stari, nedovoljno obučeni i da se zato pojavljuju te greške, što je po njima sasvim normalno.
E vidite dragi GIK-u, nama je i taj vaš izgovor potpuno NERAZUMLJIV, jer je bila vaša dužnost i obaveza kao (iz)vršioca vlasti u Gradu Nišu u zadnjih 12 godina, da ih obučite, naučite i da sprečite ovakve greške. Nije to greška opozicije, a još manje građana koji vas plaćaju sve ove godine. Oni vas plaćaju odvajajujući kroz poreze i sva ostala davanja, i njima treba da budete odgovorni.
Da, ako niste znali, baš ti građani, čije glasove brojite, vas plaćaju već 12 godina da pošteno i kvalitetno radite svoj posao, da se ne desi da u skoro svakom otvorenom džaku imamo nepoklapanje broja listića sa zapisnikom. I plaćaju da ne postoji neki GIK kome je NERAZUMLJIVO zašto treba da ispravi rezultate glasanja prema stvarno utvrđenom stanju na biračkim mestima. Kad su i ovako “dobri”.
Nemojte molim vas, da vas “zavede” sjaj “30 srebrnjaka” i centrala koja hoće da pogreši. Jer Nišlije i Nišlijke ne prave takve greške dva puta i to ne zaboravljaju.
Da li “centrala” stvarno može da pogreši i koliko puta u Nišu? Na 100, 150 ili na svih 197 biračkih mesta, to stvarno ne znam. Ono što znam je da je ovo “centrali” zadnja greška. A vi razmislite dobro i vidite da li vam je sve ovo i dalje  NERAZUMLJIVO? Odluka je vaša.
Autor teksta je Danijel Dašić, građanin nepokorni

Author