Danijel Dašić

Evo kako već više od deset dana Gradska izborna komisija u Nišu ne može da sračuna i objavi rezultate izbora. Jedina u Srbiji. Jedino što izgleda može, a izgleda i mora, je da ne dozvoli da lista oko SNS ima manje od 30 mantata, i da se raskine vekovno bratstvo između rus(ofilske) stranke i opstanka na vlasti. Sve to vreme me ova igra oko izbora u Nišu podseća na nešto, i tek mi je jutros sinulo – da je to vlast uradila po modelu bajki i dečjih pesmica.

Zadnjih 12 godina nam prodaju bajke o boljem životu i srećnoj budućnosti, pa što da ne probaju ponovo. Zato je lista oko SNS i predstavljena kao bajka – samo što umesto Snežane (čitaj Dragane) imamo sad Acu i sedam patuljaka: SNS, SPS, PUPS, Pokret Socijalista, Jedinstvena Srbija, Radikali i ostali politički patuljci koji su se sakrilli pod Acine skute za ove izbore. To je bila bajka pre, dok nakon poraza, GIK „preuzima“ i prebacuje na model dečijih pesmica.

Počeli su sa „Mi se ne bojimo, učimo da brojimo“, nastavili sa „Pačjom školom“ i ono „učili od srede do petka, al’ se nisu makli dalje od početka“, da bi na kraju odradili ono „Kolariću paniću, pletemo se samiću“. Stvarno je interesantno kako je GIK sa moralnih i stručnih „visina“, na početku odbijao sve žalbe i prigovore opozicije, da bi sada ušao u fazu da baš taj svemogući i prepametni GIK ne ume da uradi skoro ništa kako treba. Recimo da organizuje sednice u skladu sa pravilnikom o radu, da ispravno unese rezultate u sistem RIK-a, do pobijanja njihovih rešenja i vraćanja prigovora na ponovno razmatranje, jer izgleda da je Viši sud ipak razumeo i shvatio ono što je našem GIK-u nerazumljivo. Da li se radi o onom fenomenu „moram da razumem, kako da razumem“, ili je ovo neka druga igra u pitanju, videćemo uskoro.

Dve usvojene žalbe opozicije protiv rešenja GIK o odbijanju prigovora znače da će i ostali prigovori biti vraćeni na ponovno razmatranje. Ostaje i ona priča o ponavljanju izbora na dva biračka mesta, kao i pitanje (čudnog) softvera u GIK koji računa rezultate ko konobar račun u kafani. Za sada, punih deset dana nakon izbora, i dva objavljivanja preliminarnih rezultata, gomile odbijenih prigovora i žalbi, Niš je i dalje jedini u Srbiji gde rezultati nisu poznati i objavljeni na sajtu RIK, na način kako su sve ostale opštine i gradovi unele podatke.

Možda zato što je samo u Nišu vlast izgubila izbore?

Kažu ovi iz GIK-a da su svi zapisnici i prateći dokumenti na sajtu RIK-a, samo su pogrešno unešeni, pa ih je zato teže naći? A kako su svi ostali gradovi i opštine umeli da unesu kao što treba? Ovakvo ponašanje našeg GIK-a me podseća na onaj stari vic, gde naš čovek vozi auto putem u Nemačkoj i kad preko radija
čuje upozorenje da jedan idiot vozi u kontra smeru, kaže „šta jedan? Ima ih na stotine“. I tako, korak po korak, vratismo se na početak, da GIK „mora da razume kako da razume“ i da u sledećih deset dana donese nova rešenja o prigovorima opozicije.

Ako ih usvoji, priznaće da nisu radili dobro, a i centrala će imati šta da im poruči. Ako ih opet odbije, onda Viši sud ima pravo da preinači njihovu odluku i usvoji prigovore. Što bi se reklo, kako se god obrnu, dupe (izvinite na izrazu) im je otpozadi.

Tako to biva.

Kad vlast ima većinu na svakom biračkom mestu, u svakom biračkom odboru, u gradskoj izbornoj komisiji, u svim medijima, i ko zna gde još… ali joj nema većinu na izborima. Po prvi put još od 2012. godine. I svi u Nišu to sada vide i znaju. Zato čak i pristalice vlasti polako prelaze na stranu nove većine. Ako ne verujete meni, pitajte Acu koliko su loši rezultati najnovijih istraživanja u Nišu.

Autor teksta je Danijel Dašić, građanin nepokorni

Author