Zgrada bez dozvole

Zgrada u opštini Pantelej sa koje je pao radnik i izgubio život, kompletno je izgrađena bez građevinske dozvole i ne poseduje tablu na gradilištu sa podacima objekta, koje je obavezna. 18 maja, radnik je sa sedme etaže ovog objekta pao i zbog zadobijenih povreda preminuo.

Zgrada je velike kvadrature i ima podignutih sedam etaža, pa i pored toga što po našim saznanjima nadležni u gradu znaju dobro sve ove činjenice, i dalje nema pomaka u rešavanju ove situacije.

Investitor i firma koja gradi ovaj objekat je dobro poznata nadležnima kao i inspekcijskim službama. Nije poznato zbog čega nijedno tužilaštvo u Nišu nije reagovalo povodom ovih radnji koje se mogu lako svrstati u koruptivne.

Sotirovski i Stanković
Zgrada od 7 etaža bez dozvole: Sotirovski i Stanković pitani za slučaj

Povodom ovog slučaja, novinarsko pitanje smo poslali većniku za građevinarstvo Nenadu Stankoviću ali i Gradonačelnici Dragani Sotirovski, za koje smo dobili podatke da poznaju o kom biznismenu se radi. Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor od Sotirovske i Stankovića.

Pomenuti objekat se nalazi na katastarskoj parceli “KO 8607 KO Pantelej” i po podacima sa APR-a ne poseduje građevinsku dozvolu. Ovo znači da nisu plaćene dažbine gradu za gradsko građevinsko zemljište kao i priključci na sve mreže, pa će posle izgradnje obejkta na koruptivan način preko drugostepenog organa u Nišavskom upravnom okrugu (gde inspektori iz penzije rade kao drugostepeni organi) da usvoje žalbu i odluče drugačije od nadležne uprave i inspekcije.

Na ovaj način će preko 10.000 kvadrata stambenog prostora da bude legalizovano na kriminalan način i da odloži plaćanje komunalija od oko 2 miliona Eura. Ovaj investitor po našim podacima je bio zainteresovan da pravi “pljosnatu zgradu u Panteleju” na čijem mestu je otvoren vrtić koji će tek krenuti sa radom u Septembru.

Parcela  KO 8607 Pantelej na sajtu Katastra nema nikakvih podataka o vlasništvu, dok sve okolne percele imaju podatke o vlasnicima.

Stanovi se već prodaju za ovaj objekat, i praktično će odložiti plaćanje komunalija a dozvolu će da dobije retroaktivno.

Po objavljivanju teksta, isti ćemo da pošaljemo Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu, zajedno sa pitanjem da li rade nešto povodom ovog slučaja i zašto ne?

U tekstu koji smo pisali povodom dela objekta Narodnih novina koji se gradi bez dozvole i na tužoj parceli, takođe nismo dobili odgovor institucija.

U Nišu postoji odreženi broj investitora i firmi koje se bave izgradnjom koji imaju više desetina miliona prihoda na osnovu ovih poslova. Sagovornici redakcije duže vreme pojašnjavaju kako se u građevinarstvu jako dugo zna da se ozbiljne kriminalne radnje sprovode.

Naravno, Više tužilaštvo nije upoznato sa ovim činjenicama, ipak, odmori su u toku, a i mnogo rade.

Author