U Srbiji je od utorka stao promet nekretnina. Nijedan posao u vezi sa nepokretnostima koji zahteva uvid u katastar ne može da se uradi – od kupoprodaje kuća i stanova do ostavinskih rasprava i izdavanja građevinskih dozvola. Razlog je hakerski napad na IT infrastrukturu Republičkog geodetskog zavoda, zbog čega je ova institucija preventivno zaključala ceo informacioni sistem.

Ukoliko ste na sajtu katastra ove nedelje pokušali da pristupite podacima o nepokretnosti, to niste mogli da učinite. Veb sajt je privremeno zaključan, a razlog je hakerski napad. A u katastru se ne nalaze samo podaci o parcelama, zgradama, kućama, stanovima ili garažama..

„U katastru se nalaze i podaci o vlasništvu. To je razlog što su na katastar u svom svakodnevnom radu usmereni i notari i advokati. Iz tog razloga veliki broj notara ovih dana ne može da radi overu kupoprodajnih ugovora, jer se u katastru upisuje promena vlasništva“, navodi urednica ekonomije na portalu N1 Daniela Ilić Krasić.

Sve je stalo. Ne može da se izda građevinska dozvola, list o nepokretnosti, potpiše ugovor o doživotnom izdržavanju ili da se obavi ostavinska rasprava. Više od 170 katastarskih službi širom Srbije ne mogu da pruže nijednu uslugu ni na svojim šalterima.

“To je takođe problem i za bankarski sistem, koji radi na izdavanju hipoteka, odnosno izdavanju hipotekarnih kredita i oni nemaju pristup našim podacima. Republički geodetski zavod poseduje i arhive u papirnom obliku, gde postoji sva dokumentacija”, kaže Maja Radović iz RGZ-a.

Advokat Rodoljub Šabić smatra da je neprihvatljiva i štetna situacija u kojoj građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Geozavoda, ali i da je zbunjujuće objašnjenje RGZ-a da je zbog navodnih intenzivnih hakerskih napada informacioni sistem preventivno zaključan.

“Informacioni sistem RGZ je vrlo skupo plaćen i vlast ga je ne tako davno predstavljala kao ‘jedan od najboljih na svetu’ a ova situacija neizbežno govori o njegovoj zabrinjavajućoj inferiornosti”, izjavio je Šabić.

Po Zakonu o informacionoj bezbednosti, IT sistem katastra spada u komunikacione sisteme od posebnog značaja i to podrazumeva posebne mere zaštite kako bi se onemogućili ovakvi napadi.

“Šteta koja je nastala ovim incidentom je verovatno velika, a verovatno postoji i prostor za odštetu. Ovo nije situacija gde bismo mi kao fizička lica mogli bilo šta da uradimo po tom pitanju, već je to obaveza ove institucije koja te podatke čuva”, navodi Andrej Petrovski iz SHARE fondacije.

U Geozavodu kažu da na ovom problemu intezivno radi i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, ali i BIA. Po svemu sudeći do ponedeljka usluge katastra neće biti omogućene.

Evo kako se zvaničnici iz Niša ponašaju kad budu pitani vezano za institucije vezane za izgradnju, građevinarstvo i katastar:

Author