Mediji

Na nedavno završenom konkursu za finansiranje projekata u oblasti javnog (dez)informisanja, komisija je ponovo donela odluku da najveći deo od 84 miliona dodeli lokalnim medijima čiji su vlasnici bliski aktuelnoj vlasti.

Kao što smo i navikli, lideri po dobijenim sredstvima su televizije Belami, TV Zona plus i Niška televizija.

Na osnovu odluke komisije od 29. aprila, po visini sredstava prate ih produkcijske kuće i PR agencije gde su skoro svi vlasnici dobro poznati vlastima.

Sa druge strane svi mediji koji se bave realnim izveštavanjem, kako to Zakon o informisanju i predviđa, bili su odbijeni sa gotovo istovetnim objašnjenjem.

Ukoliko se građani Niša sećaju poznatog zakonskog izraza “participacija građana”, taj izraz i takav tip programa je pred nastavak izbornih radnji, potpuno slučajno ili ne bio tema tri televizije koje su dobile najveće iznose.

Tako je TV Zona plus čiji je vlasnik sin direktora BIA, Bratislava Gašića dobila 13,9 miliona dinara za program “pitamo za vas”, Niška televizija čiji je jedan od vlasnika Vidosav Radomirović 14,8 milona za program “u interesu građana” , dok će TV Belami inkasirati 15 miliona za projekat sa nazivom “da se čuje tvoj glas”.

Sve ove tri televizije i njjihovi programi tiču se izveštavanja, podsticanja i bavljenja temom povećanog učešća građana u donošenju odluka kao i građanskim aktivizmom.

Obzirom na njihovo vlasništvo i dosadašnje kreiranje paralelne realnosti kao i činjenice da će se ubrzo nastaviti sa izbornom kampanjom, očekujemo da ovi lokalni mediji svoje resurse stave na raspolaganje stranci i njihovim aktivistima koji ovih dana protestuju protiv protesta građana paleći baklje po krovovima stambenih zgrada.

Kada su u pitanju ostali mediji, kompanija “Zona plus d.o.o.” iz Niša će za svoj portal tvzonaplus.rs na kome će promovisati e-upravu dobiti 400 000 dinara, dok će firma za TV produkciju “South media” Branislava Ignjatovića, inače poznata po milionskim sumnjivim tenderima zajedno sa Sportskim savezom Niša, za promociju mladih sportskih talenata dobiti 800 000 dinara.

Vlasnilk Belami televizije, Vidosav Radomirović za “Narodne novine” dobio je 9,5 miliona za program “Građani Niša krojeći budžet razvijaju grad”, dok je za radio Belami i projekat sa nazivom “Mivion” predviđeno dodatnih 3 miliona dinara.

Vredno pomena je i udruženje “RTV Bum 018”, člana SNS-a Nikole Panića, u okviru koga posluje Bum radio 018 i gradskiportal.rs, čiji programi “četvrtak na poslu” koji se bavi preduzetnicima i “digitaliziranje” koji će promovisati digitalnu pismenost su odobreni sa iznosima 1,1 milion i 500 000 dinara.

Ovi pomenuti programi i predlagači su baš oni koji su zadnjih godina ćutali zajedno sa vlastima vezano za participativno budžetiranje i participaciju građana u svim odlukama, a sad im je slučajno javljeno da su ti programi poželjni, najverovatnije da prikažu samo kroz naslove kako žele da čuju glas Nišlija.

U realnom svetu glas Nišlija se samo i jedino čuje kroz uključenja u jutarnje programe, dok je ostatak dana rezervisan za hvalospeve vlastima i za obmanu i skrivanje istine i realnosti u kojoj živimo.

Primetno je da Niš ima puno produkcijskih kuća i PR agencija, pa se tako u konkursu pojavljuje “City marketing centar” Olivera Paunovića, vlasnika Niških vesti, koji je dobio 1,15 miliona za “školu bez nasilja”, a sa odobrenim iznosom od 3 miliona dinara ističe se i firma “Deni video” čija je vlasnica zastupnica Belamija, Danijela Vuković.

Naravno da ovde nije kraj upumpavanju para u SNS medije, ostaju opštine i javna preduzeća i sve ostale organizacione celine Gradske uprave koje na sve moguće načine pomažu medijima koji služe samo i jedino za promociju vlasti.

Naravno, ne nadamo se da će se poštovati članovi Zakona o informisanju i elektronskim medijima kao i članovi Ustava RS, koji se odnose na pravovremeno, istinito i objektivno informisanje.

Pre završetka konkursa u vreme epidemije, zvali smo i slali mejl načelniku gradske uprave Ljubiši Janiću, ali nam je rečeno da je u izolaciji i da mu se obratimo mejlom, na koji nam nikad nije odgovorio.

Od načelnika su traženi detalji o vremenu i mestu zasedanja komisije za sufinansiranje medija, kao i njen pravilnik o radu.

Po završetku epidemije i nastavku rada GU, nastavićemo da tražimo načelnika kako bi nam dao odgovore na pitanja koja smo tokom vanrednog stanja postavljali i slali mejlom, a na koja nikada nije odgovorio.

Author