Oficirski dom

Zgrada Oficirskog doma u Nišu, nešto više od četiri godine nakon što je u njenu rekonstrukciju uloženo više od 100 miliona dinara i ona otvorena za posetioce, nalazi se u fazi ozbiljnog propadanja.

Jedna od najznačajnijih zgrada u Nišu, izgrađena 1890. godine i u kojoj je 1914. zasedela Narodna skupština sedamdesetih godina prošlog veka stavljena je pod zaštitu države i od tada nosi status kulturnog dobra od velikog značaja.

Oficirski dom nebrigom države bio je zapušten godinama, kada je gradska vlast 2013. odlučila da pokrene proces rekonstrukcije u nadi da će se sve završiti kroz 80 dana i da će se sledeće godine u njemu obeležiti stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.

Ipak, zbog različitih nepredviđenih radova za koje je bilo neophodno dobiti dozvolu Ministarstva regionalnog razvoja, koje je u međuvremenu preimenovano u Ministarstvo privrede, ovi radovi su u jednom periodu u potpunosti stali.

Radovi su završeni oko 95% kada je tokom 2015. godine njihov kraj odložio sudski spor protiv Grada i Ministarstva, koji je inicirao izvođač radova zbog neisplaćivanja radova koji su do tada izvedeni.

Zgrada Oficirskog doma otvorena je konačno 22. aprila 2016. godine, a ceo projekat bio je vredan 102 miliona dinara, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 35 miliona, dok je ostatak finansiralo Ministarstvo privrede.

Oficirski dom ponovo zahteva rekonstrukciju

Trenutno stanje ove zgrade čija je važnost u rangu niške Tvrđave svega četiri godine nakon potpune rekonstrukcije izgleda kao da joj je neophodno još jedno detaljno sređivanje.

Niška inicijativa obišla je ovaj spomenik kulture našeg grada i detaljno prikazala neke od detalja koji svedoče o raspadanju objekta i lošem kvalitetu radova, odnosno neodržavanju spoljašnosti fasade.

Uzevši u obzir sve činjenice, deluje da je rekonstrukcija trajala duže nego što je sam objekat izdržao bez pokazivanaja znakova “partijske rekonstrukcije” i propadanja.

Građevinski inženjer Danijel Dašić upitan za komentar kaže da obnavljanje i zaštita fasada na starim zgradama koje su često zaštićeni kao spomenici kulture predstavlja izazov koji je u totalnoj suprotnosti sa sloganom trenutne vlasti “brže, jače, bolje”.

“Ta stalna prevaga politike ispred struke i dovodi do ovakve situacije sa zgradom Oficirskog doma u Nišu, koja je u zadnjih par decenija više puta bila predmet, moram reći, izrazito neuspešnih restauracija, kako kroz proces građevinsko-arhitektonskih radova, tako i kroz tenderske procese, koji su bili obeleženi brojnim korupcionaškim aferama”, navodi Dašić.

Kako bi pomogao vlasti u Nišu, Dašić objašnjava, kako sam tvrdi, neke elemente koji nisu deo nastave na Megatrendu i sličnim univerzitetima. Fasadni ornamenti i reljefi na fasadama zgrada kao što je Oficirski dom su uglavnom pravljeni od gipsa, maltera, veštačkog kamena, terakote, keramike i kamena i svi oni imaju jednu zajedničku slabost, a to je vlaga.

“Još jedno brže, jače i bolje krpljenje i nakon toga zafarbavanje fasade najverovatnije akrilnim bojama, bez rešavanja problema prodiranja vode u konstrukciju zida dovešće samo do ponovnog javljanja tipskih oštećenja koje se i sada mogu uočiti na licu mesta” – objašnjava građevinski inženjer.

Oficirski dom
Oficirski dom
Oficirski dom
Oficirski dom
Oficirski dom
Exit full screenEnter Full screen
previous arrow
next arrow
 

Dašić dalje navodi da je sanacija objekta moguća samo uz kvalitetnu dijagnozu, koja podrazumeva stopostotno angažovanje struke, i potpuno isključenje politike iz iste, jer se radi o objektu koji je kao deo istorije značajniji za ovaj grad od bilo čije vlasti i političkih partija.

On predlaže gradskoj vlasti da angažuje Zavod za zaštitu spomenika, Građevinsko-arhitektonski fakultet, pozove stručnjake koji nisu članovi njihove političke opcije, pa čak i one koji su u penziji.

Naš sagovornik kao ključni element uspešne sanacije objekta navodi: “nemojte da se “ugrađujete” u projekat” i zaključuje kako vlast nikada nije bila gradivni element na ovim prostorima, već uglavnom onaj koji utiče na razgrađivanje i urušavanje svega, pa čak i ovako vrednih građevina kao što je Oficirski dom.

Author