Gradska uprava

Na konkurs za 23 radna mesta u Gradskoj upravi Niša prijavilo se ukupno 574 kandidata, odnosno 25 kandidata po jednom radnom mestu, piše u vesti koju je objavila Medijska kutija.

Konkurs je raspisan za inspekcijske, kontrolne, administrativne, pravne, ekonomske, finansijske i poslove protokola i odnosa sa javnošću u 16 gradskih sekretarijata i službi.

Iz gradske uprave su za sajt Medijske kutije saopštili da je u toku pregled ispravnosti prijava od strane komisije za sprovođenje konkursa koju je formirao načelnik Gradske uprave, Ljubiša Janić.

Nakon utvrđivanja ispravnosti prijava, izbor će pasti na najviše tri „najbolja“ kandidata po jednom radnom mestu, a rešenje o konačnom izboru doneće Janić.

Pojedini predstavnici organizacija koje prate zapošljavanja u javnom sektoru veliki broj prijavljenih kandidata smatraju “ofanzivom” partijskih kadrova na sigurno uhlebljenje u javnom sektoru, što je ”uobičajena praksa” u Nišu i Srbiji.

Jedan od njih je Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) koji, kako piše Medijska kutija, smatra da je nakon nedavno objavljenih prepiski iz interne Viber grupe funkcionera SNS-a, sasvim jasno da postoje velika očekivanja partijskih članova za zaposlenje u javnom sektoru po osnovu takvog članstva.

Predsednik upravnog odbora NKD-a dalje dodaje kako postoje obećanja unutar stranke te vrste, i to ne samo članstvu vladajuće koalicije, već po svoj prilici i onom iz nekih manjih stranaka, koje su zapravo i kreirane na osnovu obećanja o zapošljavanju.

“Unutar najvećih vladajućih stranaka postoji glumljenje demokratije i vladavine prava, tako da se one unutar sebe “bave važnim temama” ili propagiraju “rešavanje problema”, rekao je Jovanović za lokalni medij.

Internet portal Južne vesti i portal udruženja Niška inicijativa objavili su početkom ovog meseca deo prepiske unutar zatvorene viber grupe u kojoj funkcioneri i članovi Mesnog odbora SNS-a u gradskoj opštini Medijana preciziraju način stranačkog zapošljavanja u javnom sektoru.

Predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić je u toj prepisci naveo da prioritet u zapošljavanju imaju stranački poverenici, zatim odbornici i aktivisti “koji pune autobuse i skupljaju članarinu”, a onda ostali aktivisti.

Nova zapošljavanja predviđena budžetom

Budžetom grada Niša za 2020. godinu predviđeno je 167 novozaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Prema budžetu grada Niša, ove godine bi u “organima i službama lokalne vlasti“ trebalo da bude zaposleno na neodređeno vreme 167 novih radnika, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 1235.

Za njihove zarade građani će u toku ove godine izdvojiti 1 239 884 619 dinara.

Od ukupnog broja novozaposlenih, 147 će naći uhlebljenje u Gradskoj upravi, a ostatak u gradskim opštinama.

Novozaposlene neće imati opštine Palilula i Niška Banja, koje će smanjiti broj radnika za jednog, odnosno dva, dok će opštine Medijana, Pantelej i Crveni Krst zaposliti ukupno 23 nova službenika.

Eventualno dodatno zapošljavanje u toku ove godine regulisaće se rebalansom budžeta.

Author