Niš ekspres

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” objavili su početkom prethodne nedelje snimak razgovora u kojem rukovodioci “Niš ekspresa” traže od grupe radnika da nateraju roditelje, koji su takođe radili u tom preduzeću, da prodaju svoje akcije privatnoj firmi “Gojko Bokić d.o.o”.

Od radnika se zahteva da akcije prodaju firmi čiji je vlasnik dugogodišni direktor “Niš ekspresa” Zoran Jovanović, uz “upozorenje” da će se, ukoliko ih ne prodaju, to odraziti na njihov radni status.

Prema navodima sindikata, jedan od tih radnika koji nije uspeo da ubedi oca da proda akcije, ostao je bez posla, što kako kažu ne predstavlja usamljen slučaj.

Na snimku su rukovodioci ubeđivali zaposlene da “nateraju” roditelje da prodaju manjinske akcije, kako one ne bi bile prodate kroz prinudni otkup, na kojem će imati manju cenu, uz naglašavanje da će se drugačija odluka odraziti na njihov posao i život.

Sindikat “Sloga” je saopštio da su u ovom ucenjivačkom razgovoru navodno učestvovali pomoćnik generalnog direktora Bojan Zlatanović i rukovodilac Stevan Dimitrijević.

Početkom decembra prošle godine Regionalno povereništvo “Sloge” je zatražilo od nadležnih državnih organa, tužilaštva i policije da odmah ispitaju poslovanje firme “Gojko Bokić d.o.o”, koja je preko brokerske kuće iz Beograda ucenila manjinske akcionare da prinudnim otkupom prodaju preostalih deset odsto akcija, kako bi ona postala stoprocentni vlasnik “Niš ekspresa”- navodi “Sloga”.

Sindikat dodaje da “nema nikakve poslovne logike da vlasnik jednog od najvećih preduzeća u Srbiji za prevoz putnika na domaćim i međunarodnim linijama postane firma “Gojko Bokić” koja je registrovana za izradu predmeta od plastičnih masa.

Svako od radnika ko se pozivao na zakon i pravo ostao je bez posla. Postoji bezbroj dokaza ne samo o mobingu već i o otvorenim i direktnim pretnjama, kao što su “letiš sa posla ako ne prodas akcije”, “čistićes toalete do penzije ako ih ne prodaš” ili “smanjićemo ti platu”- kaže predsednik Sindikata “Sloga” za jug Srbije, Dejan Ilić.

On kaže da se trgovina akcijama svela na trgovinu ljudima, ljudskim životima i ljudskom egzistencijom, a da je “Niš ekspres” postao primer trgovine uticajem, kršenja ljudskih prava, zastrašivanja, prisile i ukidanja ljudskog dostojanstva.

Opširnije na: http://medijskakutija.rs/rukovodioci-nis-ekpresa-prete-radnicima-da-ce-ih-otpustiti-ako-akcije-ne-zavrse-u-privatnoj-firmi-direktora-tog-prevoznika/

Author