Vučić

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, razmatra opciju da raspiše istovremene vanredne parlamentarne, redovne lokalne u više od sto opština, vojvođanske, kao i beogradske izbore za novembar, kako bi predupredio udar ekonomske krize i promenio sadašnji sastav Narodne skupštine, kojim nije zadovoljan, tvrdi izvor Danasa iz političkih krugova.

U toku je sprovođenje anketa o raspoloženju birača, na osnovu čijih rezultata će Vučić doneti odluke vezane za ovakvu opciju, uključujući i naziv narodnog pokreta sa kojim će, kao sa izbornom listom, nastupiti na tim izborima, smatra ovaj izvor.

Po tom tumačenju, Vučić je u kampanji na ekonomskim temama, što se vidi i po njegovim poslednjim aktivnostima i nedavnom gostovanju na RTS-u, a procena je da bi, ukoliko se sa izborima čeka do 2024, kad ističu mandati lokalnih skupština, rezultat naprednjaka, posebno na lokalu, bio znatno lošiji nego da se izbori održe na jesen 2023. To bi bilo prvi put da se, od kako je SNS na vlasti od 2012, na birališta izlazi u ovom dobu godine, jer su izbori uvek bili u proleće.

Međutim, budući da je Vučić u sigurnom drugom predsedničkom mandatu, smatra se da bi izbori sada mogli da se održe i u jesen, čak navodno kao mogući datum figurira i 8. oktobar, uprkos sličnosti sa Petim oktobrom 2000. kada je smenjen režim Slobodana Miloševića. U slučaju izbora u novembru 2023, mandat novoizabrane vlade bi se poklopio sa isticanjem Vučićevog mandata 2027, što u budućnosti može biti važna politička činjenica.

U prilog jesenjim izborima navodno ide i Vučićevo nezadovoljstvo sadašnjim sazivom Narodne skupštine, jer se tvrdi, da ankete pokazuju da SNS tu gubi, a opozicione stranke koje su u parlamentu, dobijaju na popularnosti. Tvrdi se i da Vučić želi da zameni sadašnju udruženu desnicu (Dveri, Zavetnici, Novi DSS-POKS), jer, između ostalog, preuzima jedan broj njegovih birača. Podsetimo, Vučić je 10. marta, na sednici Glavnog odbora SNS, najavio da će 26. ili 27. aprila zakazati skupštinu stranke za 27. maj, kao i da će na toj sednici naprednjaci birati sve stranačke organe. Tada je najavio da će na toj skupštini predočiti „stratešku suštinsku odluku“. Očekuje se da će to biti program novog pokreta, srpskog bloka ili kako će se već tačno odrediti naziv novog formata izbornog nastupa SNS.

Proglašavanje i zaživljavanje tog novog formata se očekuje u junu, ali tačno ime još nije poznato, izvor Danasa kaže, zato što još nije određeno, i dalje je na „merenjima“, odnosno čekaju se rezultati istraživanja javnog mnjenja. Očekuje se da će u toj novoj formaciji biti više proevropski opredeljenih poznatih ličnosti.

U međuvremenu se sprovode izbori unutar lokalnih odbora SNS. Tako se na primer, kako pišu Južne vesti, izbori za Gradski odbor SNS Leskovca najavljuju za 27. april, dok će izbori u Crnoj Travi biti održani 4. maja, u Vlasotincu dan kasnije, u Bojniku i Lebanu 8. i 10, a u Medveđi 11. maja.

Osim na jugu Srbije, vidljiva je aktivnost SNS i u Beogradu. Tako je poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić, objavila da je pre nekoliko dana primila građane u prostorijama opštinskog odbora stranke na Vračaru, „sa kojima je razgovarala o njihovim problemima i načinima na koji oni mogu da se reše“.

„Nakon Surčina i Voždovca, na Vračaru smo i plan mi je da obiđem svih 17 opštinskih odbora SNS u Beogradu, da na svih 17 opština razgovaramo sa građanima“, rekla je Brnabić za Tanjug.

„Komunalna pitanja su nešto što najviše muči naše sugrađane, kanalizacija, legalizacija problemi u katastru“, rekla je takođe Brnabić, što su sve teme bitne za lokalne izbore.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.