Sud

Preko 300 građana kršilo je zabranu kretanja koju je propisala Vlada Republike Srbije tokom trajanja vanrednog stanja, navodi se u odgovoru koji je Niškoj inicijativi stigao iz Prekršajnog suda u Nišu.

Kako navodi u svom odgovoru direktor niškog Prekršajnog suda, Mišel Marković, 321 prekršajni postupak pokrenut je u ovom sudu zbog kršenja Naredbe o zabrani kretanja tokom policijskog časa tokom trajanja vanrednog stanja.

Kada je reč o korišćenju pirotehničkih sredstava, prvenstveno baklji i kršenja zabrane kretanja na Somborskom bulevaru u večeri 29. aprila, iz Prekršajnog suda navode da za ova dela nije donešena nijedna odluka, tačnije da niko nije kažnjavan.

Za neuspeli pokušaj bakljade na krovovima stambenih zgrada u naselju Palilula 1. maja, Policijska uprava u Nišu podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja zabrane kretanja i korišćenja baklji i postupak je trenutno u toku.

Ipak, informaciju koliki je broj prekršajnih postupaka pokrenut i protiv koliko lica koja su načinila ova dela nismo dobili od niškog suda.

Bakljada
Prekršajni sudovi tvrde da nisu dobili nijednu prijavu zbog bakljade na krovovima; foto: Facebook/printscreen

Među 312 postupaka koji su okončani novčanom kaznom nalaze se i dva lica iz Niške Banje, odbornik Srpske napredne stranke u ovoj opštini, Stefan Pešić i njegov otac Jovica, koji su tokom Uskrsa pretukli svog komšiju zbog glasne muzike, o čemu je Niška inicijativa već pisala, i time prekršili zabranu kretanja.

Dvojici meštana najmanje niške opštine izrečena je novčana kazna od po 25 000 dinara, a kao razlog ovako niske kazne u Prekršajnom sudu navode da je ona ublažena zbog “niza olakšavajućih okolnosti”.

Obzirom da je minimalna kazna za kršenje Naredbe o zabrani kretanja tokom policijskog časa 50 000 dinara a maksimalna 150 000, ostaje nejasno koje su to olakšavajuće okolnosti, ukoliko znamo da se banjski odbornik i njegov otac sumnjiče da su svom komšiji naneli teške telesne povrede.

Prekršajni sud u Nišu je za vreme vanrednog stanja izrekao ukupno 312 novčanih kazni u rasponu od 25 000 dinara do 120 000 dinara, zbog kršenja Uredbe o prekršajima za kršenje naredbe o zabrani kretanja za vreme policijskog časa.