Niška televizija

Uprava za finansije grada Niša, potvrdila je naša pisanja da je Niška televizija u blokadi 29 miliona, kao i da su dugovanja ovog sada privatnog medija, dugovanja za prostor u kome posluju, a koji je u vlasništvu grada Niša.

Uprava za finansije je uspela u roku od 14 dana da nam dostavi prost odgovor o dugovanjima, ali nam je u samom odgovoru pojasnila da smo već napisali informaciju koju smo tražili, na način koji do sada u našem poslu nismo videli. Prvi put organ javne vlasti koja poseduje informaciju se poziva na naš tekst u kome smo objavili podatke koje smo tražili od sagovornika, u ovom slučaju od Gradonačelnice

NTV duguje gradu 29 miliona
Uprava za finansije nam odgovara i citira naš tekst u delu odgovora. Hvala što čitate!

Zahvaljujemo se upravi za finansije što čitaju naše tekstove, obećavamo da ćemo da se trudimo još više tema da otvaramo, sada kad znamo da pratite.

Da se prisetimo, Niška televizija, koja sada nije javno preduzeće već je prodato u okviru “SNS privatizacije medija” koje je izvedeno po navodnoj preporuci OEBS-a,  gde se u javnosti provlačila floskula da EU traži od Srbije da ne postoje lokalni mediji, privatizovana je 2015. godine, u drugom pokušaju, gde se početna prodajna cena od 75.000 Eura prepolovila.

Po informacijama o poslovanju ovog medija godinama unazad, Niška televizija koja je u vlasništvu Narodnih Novina (Vidosav Radomirović je zastupnik) i Slađane Ostojić (TV Zona Plus, vlasnica 50%) inkasira na godišnjem nivou oko 26-30 miliona dinara, zavisno od godine.

Strip iz Niš
Strip iz Niš

Istina iza svega toga je da OEBS nije imao bilo kakve zahteve u smislu da “lokalna samouprava ne bude vlasnik medija” već samo da imaju transparentne finansije.

Ovo se naravno dešavalo u periodu posle 2012. godine, tj po dolasku SNS-a na vlast, gde su skoro svi lokalni mediji kupljeni od strane biznismena i osoba koji su blisku SNS-u, dok su isti vlasnici te medije faktički isplatili novcem građana, dobivši na prvim medijskim konkursima novac kojim su pokrili troškove kupovine.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.