Korupcija

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, u saradnji sa policijskim službenicima Odeljenja za borbu protiv korupcije, dana 14.01.2021. godine lišene su slobode M.S., D.S., S.M. i O.V., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba sa javnom nabavkom iz čl. 228 st. 2 u vezi st. 1 KZ, u saizvršilaštvu.

Postoji osnov sumnje da su tokom 2014. godine, M.S., kao predsednik i D.S., S.M., O.V., kao članovi komisije za javnu nabavku radi rekonstrukcije Informacionog centra za zaštitu životne sredine na Vlasini, prihvatile ponudu sa najvišom ponuđenom cenom a nezakonito odbile najpovoljniju ponudu, zbog čega je fondu Evropske unije vraćen iznos od 28.769,55 evra na teret budžeta Opštine Surdulica.

Takođe, sumnja se da je M.S., u svojstvu koordinatora projekta Evropske unije „Zeleno pogranično područje – investicija u prirodu“, izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 st. 1 KZ, tako što upravljačkom telu projekta nije prijavila da se objekat izgrađen u saradnji sa R. Bugarskom ne koristi u skladu sa namenom već u komercijalne svrhe, te je dodatnih 17.693,27 evra vraćeno fondu Evropske unije, a na teret budžeta Opštine Surdulica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, u kom roku će biti saslušane u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Osumnjičeni su danas saslušani u Višem javnom tužilaštvu, dok je Višem sudu u Nišu predloženo da se njima odredi mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima u ovom postupku.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.