Aparat

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da radi testiranje uzoraka biološkog materijala na prisustvo novog korona virusa na savremenom aparatu koji može da testira 1200 uzoraka za 24 sata.

Ovu informaciju podelio je na svom Fejsbuk profilu direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, Dragan Milić i naveo da su se mladim stručnjacima u testiranju pridružile starije kolege, nastavnici Medicinskog fakulteta.

Prema Milićevim rečima, aparat “Real time PCR – Quant Studio 5” u upotrebi je od 18. aprila i predstavlja donaciju Komande Vojske SAD u Evropi.

Podsećamo, početkom aprila dnevni list Danas pisao je o tome da ovaj savremeni aparat čami neiskorišćen u Nišu, a Dragan Milić je u svojoj objavi na Fejsbuku od 26. marta naveo da su oni nekoliko dana ranije uputili predlog „svim relevatnim nadležnim organima“ da mogu da im na raspolaganje stave sam aparat i tako značajno podignu maksimalni broj testova koji se dnevno može uraditi.

Odmah nakon pisanja medija, Niška inicijativa kontaktirala je Milića kako bi dobila dodatni komentar o samom aparatu, njegovoj upotrebi i predlogu Klinike za kardiohirurgiju upućeni ostalim zdravstvenim institucijama, ali on nije odgovorio na pozive i poruke koje smo mu uputili.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu covid19.rs, ukupan broj Nišlija koji su oboleli od COVID-19 iznosi 929, dok je prema podacima niškog Kliničkog centra, u Nišu trenutno hospitalizovana 1091 osoba.

Od 1091 osobe, u prostorijama samog Kliničkog centra sa potvrđenim prisustvom virusa smešteno je 472 pacijenta, u privremenim bolnicama u niškoj hali Čair, studentskim i učeničkim domovima trenutno se nalazi 426 pacijenata sa blažom kliničkom slikom ili bez simptoma, dok je u Zelengori hospitalizovano 193 pacijenata.

Author