Protest

Odbornik Niške inicijative, Srđan Nonić, najavio je za sutra sa početkom u 12h ispred kabineta Gradonačelnika samostalni protest zbog bahatog ponašanja gradskih funkcionera i nedoslednosti mera koje su donošene na svim nivoima.

Nonić najavljuje da će ovo spontano okupljanje izvesti sam, i da će tada Gradonačelniku predati dopis koji je odbornička grupa uputila, između ostalih institucija, predsednici Vlade, Ministarstvu zdravlja, Republičkom i niškom štabu za vanredne situacije.

“U skladu sa navedenim zakonskim odredbama i vanrednim stanjem, ne pozivam nikoga na protest jer je to očigledno kršenje zakona. Ne snosim odgovornost za bilo koje lice koje se nađe na tom mestu u to vreme. Lično ću da se pridržavam distance od drugih lica od dva metra”, navodi između ostalog Nonić u svojoj najavi.

On dodaje da će iz sigurnosnih razloga ceo događaj snimati sa minimum dve kamere zbog nepredviđenih uslova i nesposobnosti pravosudnih, odnosno policijskih organa da dostave javnosti snimke nadzornih kamera kada se dogodi neki incident.

Niška inicijativa je u svom dopisu institucijama apelovala na iste da ukinu određene mere poput zatvaranja parkova, i navela neke konkretne mere za koje smatra da bi mogle da imaju uticaja na bolje psihofizičko zdravlje građana.

“Apelujemo na Vas da u skladu sa objavljenim poboljšanjem epidemiološke situacije i zatvaranjem nekih privremenih bolnica donesete odluku o ponovnom otvaranju parkova i zelenih površina uz izuzetak mobilijara za decu, koji treba da ostanu zatvoreni”, navodi se u dopisu Niške inicijative.

Odbornička grupa u niškoj Skupštini odluku o ponovnom otvaranju frizerskih i salona lepote, odnosno dozvole za rad teretana smatra paradoksalnom, obzirom da su ove delatnosti i objekti ranije proglašeni kao pogodno tlo za širenje zaraze, dok istovremeno u Nišu imamo fabrike u kojima je raspored radnika veoma gust a neke od njih nisu ni prestajale sa radom tokom vanrednog stanja.

Iz Niške inicijative očekuju da se, ukoliko je već doneta odluka o otvaranju teretana, dozvoli održavanje treninga dece i omladine na otvorenom u pojedinačnim sportovima poput planinarenja i biciklizma.

Kontaktni sportovi, kolektivni sportovi sa rekvizitima i oni koji se održavaju u dvoranskim uslovima mogu sačekati bolju epidemiološku situaciju. Ako je boravak u teretanama prihvatljiv rizik, ovo bi Vam moralo biti logično i prihvatljivo, zaključak je niških odbornika.

Podsetimo, Srđan Nonić je u toku marta već organizovao lični protest zbog ćutanja nadležnih institucija o epidemiji koronavirusa.

Iako to jutro nije bilo frekventno kada je reč o dolasku gradskih funkcionera, on je tada uspeo da pitanja postavi zameniku gradonačelnika, Milošu Miloševiću, načelniku gradske uprave Ljubiši Janiću i epidemiologu Branislavu Tiodoroviću.

Načelnik niške Gradske uprave nije bio previše zainteresovan da odgovori na pitanja, pravdajući se da on “nije nadležan” uz opasku da se radnici u upravi “štite koliko mogu”.

Epidemiolog i član Republičkog štaba za vanredne situacije, Branislav Tiodorović poručio je da je odgovorni epidemiolog uvek spreman da da informacije, ali je bio neodređen po pitanju preduzetih mera o suzbijanju epidemije rekavši da je to “u toku”.

Ceo dopis upućen institucijama možete pogledati u dokumentu koji se nalazi ispod teksta.

Author

Dopis institucijama